2

Ban Ki Moon: ‘Millennium doelen zijn nog haalbaar’

Groot deel van de doelen lijkt - op het eerste gezicht – realiseerbaar, maar Afrika en landen in de Stille Oceaan blijven kampen met armoede

Bij een driedaagse top heeft VN secretaris generaal Ban Ki Moon verklaard dat de in 2000 opgestelde acht millenniumdoelen voor 2015 haalbaar zijn, maar “de tijd dringt en we hebben nog veel te doen”. Het ziet er zelfs naar uit dat het streefgetal voor mensen met toegang tot schoon drinkwater zal worden overtroffen. Het geluid is niet overal zo positief. Zo is een derde van de bevolking in de Stille Oceaan niet in staat om in haar basisbehoeften te voorzien.

Ook het terugdringen van kraamsterfte en de afname van honger blijven ver achter bij het gestelde doel. Eventuele oorzaken van het achterblijven op de millenniumdoelen zijn de recessie en de stijgende voedselprijzen.

Tijdens de driedaagse top in New York is gebleken dat de wereld op koers ligt om millenniumdoel nummer één, het uitbannen van extreme armoede en honger, te realiseren. Juichen kan echter nog niet. Het aantal mensen dat van minder dan 1,25 dollar per dag moet leven daalt vooral in Azië.

Afrika zal dit doel zeker niet halen, aldus de VN. Naar schatting is vijf procent van de bevolking van landen in de Stille Oceaan de afgelopen twee jaar in de armoede terechtgekomen, als gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

Lees meer bij NRC: ‘Wereld op koers bij strijd tegen extreme armoede’ en bij de New Zealand Herald: ‘Trouble in paradice for many Pacific nations’

cc-foto: Rogiro

Bekijk ook de serie filmpjes op Joop over Nederlanders die zich inzetten om de millenniumdoelen te behalen:

deel 1: De strijd tegen de kwakzalvers van Ecuador

deel 2: De strijd tegen moedersterfte in Nicaragua
deel 3: De strijd tegen kindersterfte in Bolivia

Geef een reactie

Laatste reacties (2)