17

Bankbestuurders bang voor ‘te jonge’ vrouwelijke examinatoren

Financiële wereld uit seksistische klachten over toezichthouders DNB...PvdA roept bank op niet te buigen voor kritiek

Bankbestuurders- en commissarissen – die veelal oudere mannen zijn – klagen over de examens die zij krijgen van te ‘jonge toezichtdames’. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aan de hand van die klachten wijzigingen doorgevoerd. De PvdA heeft de bank opgeroepen niet ‘te buigen voor de kritiek’.

In een interview met het Financieele Dagblad van vorige week laat DNB-toezichtdirecteur Jan Sijbrand weten de examenaanpak te wijzigen. De examens zouden niet meer door ‘dertigjarige psychologen’ afgenomen worden maar door afdelingshoofden en divisiedirecteuren. 

We brengen meer senioriteit in, omdat we merkten dat gesprekspartners niet altijd op dezelfde golflengte zaten.

Een aantal bankbestuurders had geklaagd over de ‘dames die nauwelijks de dertig waren gepasseerd’ die de examens afnamen. Op hun beurt vertellen de toezichthouders in Vrij Nederland over hun ervaring met de heren. Een 39-jarige vrouw zou volgens een van haar geïnterviewden ‘niet eens zelf op het juiste niveau zitten ‘om hem te kunnen beoordelen. 

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verklaart donderdag tegen Nu.nl dat De Nederlandsche Bank zich niet moet laten beïnvloeden door de klachten uit de financiële wereld. Hij vraagt de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ‘niet te buigen voor de kritiek’.

De PvdA wil juist het old boys network dat de financiële sector nog zo kenmerkt doorbreken, niet beschermen. Er is alle reden om de ongezonde ons-kent-ons cultuur te doorbreken. Juist van professionele, onafhankelijke, jonge mensen kunnen bankiers nog een boel opsteken. Laat ze er hun voordeel mee doen.” 

Volgens DNB is er geen probleem en laten zij zich niet leiden door de negatieve feedback. Daarbij zou volgens toezichtdirecteur Sijbrand – die de wijzigingen doorvoert – ‘senioriteit soms wat gerechtvaardigder zijn’.

Bestuurders en commissarissen worden sinds 2012 beter beoordeeld op hun geschiktheid en betrouwbaarheid. Door de strenge criteria zakt ruim tien procent voor de toets. Velen klagen over de examens en vinden hun jarenlange ervaring in het bankwezen bewijs genoeg voor hun bekwaamheid.

cc foto: the Hutch

Geef een reactie

Laatste reacties (17)