105

Banken bedreigen economie

Europese Centrale Bank: Nieuwe crisis op de loer, kwestbare baken vormen nog steeds risico ... CPB: Overheidsgaranties werken risicovol gedrag banken in de hand

De vice-president van de Europese Centrale Bank, Vítor Constâncio, waarschuwt voor een nieuwe crisis in Europa. Volgens de topman is er weliswaar sprake geweest van een rustige periode in de economie maar zijn veel landen nog zwak en hebben de banken zich nog niet hersteld van de klap van 2008.

the euro monument
Het gaat daarbij niet alleen om banken in bekende probleemlanden als Griekenland en Spanje maar ook om Duitse banken die bijvoorbeeld kampen met slechte leningen aan de scheepsindustrie. De ECB noemde zoals gebruikelijk geen banken bij naam, schrijft The New York Times. De Centrale Bank krijgt vanaf volgend jaar het gezag om in te grijpen bij individuele baken. Volgens analisten zitten er her en der nog lijken in de kast die nationale toezichthouders niet durven opruimen. De vraag is of de ECB zich daar wel aan gaat wagen.

Ondertussen waarschuwt het Nederlandse Centraal Plan Bureau (CPB) ook voor het gevaar dat bij banken dreigt, meldt de Volkskrant:

De grote, systeemrelevante banken in Nederland leunen zwaar op de impliciete garantie van de overheid dat zij niet failliet zullen gaan. Dat vormt een risico voor de Nederlandse economie.

De bewuste banken betalen door hun zekere positie minder rente en dat verstoort de markt.

Daarnaast vormen overheidsgaranties volgens het CPB voor de grote banken mogelijk prikkels om te veel risico te nemen. De winst die daarmee te behalen valt is voor eigen rekening, terwijl de overheid de rekening betaalt als het misgaat, aldus het adviesorgaan.

cc-foto: Lou 

Geef een reactie

Laatste reacties (105)