7

Banken blokkeren hulp aan Syrische vluchtelingen

ING en Rabobank weigeren stichting betaalrekening

Twee Assyrische christenen uit Twente die een actie opzetten om naar Turkije gevluchte geloofsgenoten te helpen, kunnen geen bankrekening openen. De Rabobank verklaarde niet “de vingers te willen branden” aan hulpacties voor de regio.

Marti McFly / Foter / CC BY

Het Reformatorisch Dagblad schrijft:

In eerste instantie gaven ING Enschede en Rabobank Hengelo het economische embargo voor Syrië op als reden, waardoor zij geen financiële transacties naar Syrië zouden mogen uitvoeren. Maar volgens Shamas wordt er door hen geen enkele wet geschonden. “We hebben aangegeven ons geheel te richten op de grote groep Syrische christenen die gevlucht is naar Turkije. Alles wat we doen, betreft die regio.  (…) Banken lopen ermee te koop dat ze in goede doelen investeren. Maar waarom dan geen stichting helpen die mensen steunt in zeer moeilijke tijden?

In een persbericht stelt de stichting:

De argumentatie dat zij hun “vingers niet willen branden” aan de kwestie Syrië is onverantwoordelijk en verwerpelijk. Deze banken pretenderen ook in goede doelen te investeren. Echter op het moment dat het menens wordt trekken zij zich terug. Vanuit een moreel oogpunt is dit onacceptabel. Wij roepen de ING bank en Rabobank op hun verantwoordelijkheid te nemen in de Syrische kwestie en volledig legale hulpverlening te ondersteunen. Nederland staat bekend om haar hulpverlening aan rampgebieden en zou dit hoog moeten houden.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aangekondigd de banken te zullen aanspreken op hun weigering. Het elektronisch betalingsverkeer geeft banken steeds meer macht over geldstromen. Zo kwamen Amerikaanse banken in opspraak omdat ze weigerden giften te accepteren voor de klokkenluiderssite Wikileaks.

Photo credit: Marti McFly / Foter / CC BY

Geef een reactie

Laatste reacties (7)