31

Banken gepakt voor valutazwendel

Vijf grote internationale banken beschuldigd van beïnvloeden wisselkoersen om extra winst te maken … Gezamenlijke boete bedraagt 2,6 miljard euro 

Toezichthouders ontdekten de zwendel bij UBS (Zwitserland), Royal Bank of Scotland, HSBC (VK), JP Morgan Chase en Citigroup (beide VS). Valutalhandelaren werden intern “onvoldoende gecontroleerd”, aldus toezichthouders.


Valutahandelaren maakten onderling afspraken over wanneer ze valuta zouden verkopen. Zo werden wisselkoersen beïnvloedt om extra winst te maken. De manipulatie zou hebben plaatsgevonden tussen 2009 en 2012, aldus Het Financieele Dagblad.

Er loopt nog onderzoek naar de Britse bank Barclays. Ook BNP Paribas (Frankrijk) en Deutsche Bank zijn verdacht. Er zijn geen Nederlandse banken beboet.

Aitan Goelman van de Amerikaanse toezichthouder CFTC zegt in een verklaring:

Talloze mensen en bedrijven zijn afhankelijk van deze valutakoersen voor hun contracten. Deze afhankelijkheid stoelt op vertrouwen in de integriteit van de basiskoersen. De markt werkt alleen als mensen vertrouwen hebben in de wijze waarop ze tot stand komen en de koersen niet gemanipuleerd worden door de grote banken in de wereld.

Anderhalf jaar geleden kreeg de Britse toezichthouder FCA de eerste aanwijzingen die wezen op zwendel. De Finaincial Times schat dat twintig autoriteiten wereldwijd zo’n vijftien banken onderzoeken. De vijf beboete banken hebben hun interne toezicht inmiddels aangescherpt.

Het is de tweede grote manipulatie die in korte tijd is ontdekt. Een paar jaar geleden leidde manipulatie van de basisrente bij Libor tot miljardenboetes.

cc-foto: Wasili

Geef een reactie

Laatste reacties (31)