33

Banken investeren fors in groene energie

Opvallende achterblijver is 'staatsbank' ABN AMRO

Nederlandse banken hebben de afgelopen twee jaar fors geïnvesteerd in groene elektriciteit. Uit een nieuw rapport van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat de investeringen in duurzame elektriciteit in 2010 en 2011 met ruim 55 procent zijn gestegen. De stijging is met name te danken aan investeringen door Rabobank, Triodos Bank, NIBC en ASN Bank.

Uit het rapport blijkt dat Rabobank voor het grootste aandeel zorgt, goed voor 40 procent van het totaal. Triodos Bank volgt met 23 procent. Beide banken investeren nu volledig in groene stroom. ASN Bank deed dit al en ook NIBC laat vuile stroom nu links liggen.

Opvallend is dat ABN AMRO die de overheid als grootste aandeelhouder heeft, als enige bank niet meegroeit. Zij investeerde maar 1 procent meer in groene stroom vergeleken met de vorige onderzoeksperiode en komen daarbij nu op 48 procent. Het is volgens Geert Ritsema van Milieudefensie en de Eerlijke Bankwijzer veelzeggend dat ABN AMRO zo ‘dramatisch’ achterblijft. Regeringen voeren geen consistent beleid voor verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening. Toch is hij blij dat veel banken mooie rapportcijfers laten zien.

Het onderzoek van Eerlijke Bankwijzer nam alleen de groene investeringen van de banken onder de loep. Andere beïnvloedingsfactoren voor een schonere klimaat werden buiten beschouwing gehouden. Zo zijn in dit onderzoek de investeringen van de banken in de olie- en gassector en in steenkoolmijnen zijn niet onderzocht. Ook de investeringen van de banken in energiebesparing, energiebesparende productietechnieken en in energiezuinige producten bleven buiten beschouwing.

cc-foto: MarcusJRobert

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)