107

Banken lappen gedragscode aan hun laars

Bonussen vloeien rijkelijk … Een kwart van de onderzochte banken weigert beleid aan te passen

Een fors aantal Nederlandse banken houdt zich niet aan de nieuwe gedragscode die begin dit jaar in werking is gesteld. Een kwart van de 43 onderzochte banken, weigert hun bonusbeleid aan te passen. Dat blijkt uit een tussentijds verslag van de commissie-Burgmans die moet controleren of de gedragscode wordt nageleefd.

We zullen dit van nabij onderzoeken. Als de uitleg van sommige banken in 2011 niet plausibel is, dan zullen we hiervan acte nemen”, zegt oud Unilever-topman Anthony Burgmans, voorzitter van de commissie in NRC.

Volgens de nieuwe gedragscode moeten de banken bonussen vastleggen op maximaal honderd procent van het vast inkomen. Ook mogen aandelen door bestuursleden maar voor ten minste vijf jaar worden aangehouden. Voor opties geldt minimaal drie jaar.

Uit de tussentijdse rapportage blijkt dat een meerderheid zich niet aan deze regels houdt. De namen van de banken worden nog niet genoemd. Zo is het ook nog niet duidelijk of het banken zijn die staatssteun hebben gekregen.

De gedragscode moet er voor zorgen dat het vertrouwen in de banken herstelt. De regels zijn opgemaakt door de sector zelf en de banken zijn wettelijk verplicht tot naleving en moeten daarover verslag doen.

Het ministerie van Financien wil de banken de tijd geven om zelf te hervormen. De sector heeft drie jaar de tijd om te bewijzen dat deze vorm van zelfregulatie werkt. Wanneer dit niet lukt, zal de overheid ingrijpen en de wetgeving aanpassen.

Lees meer bij NRC: Fors aantal banken houdt zich niet aan gedragscode

Geef een reactie

Laatste reacties (107)