Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Banken steken nog steeds miljarden in kernwapens'

  •  
10-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bombs.jpg
IKV Pax Christi ontdekt: onder meer ING, ABN Amro en Rabobank investeren in productie
Vredesorganisatie IKV Pax Christi heeft achterhaald dat een aantal grote Nederlandse instellingen nog steeds investeert in de productie van kernwapens. Nederlandse pensioenfondsen en banken zitten voor bijna 3,5 miljard dollar in de kernwapenproductie. Dat meldt onder mee RTL Nieuws.
De grootste investeerder is ambtenarenpensioenfonds ABP, met 1,2 miljard dollar, gevolgd door ING, met 1,15 miljard dollar en Aegon met bijna een half miljard dollar. De investeringen in kernwapens door pensioenfonds Zorg en Welzijn bedragen zo’n 40 miljoen dollar.
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-10-10_om_20.12.22.png
In het onderzoek van IKV Pax Christi worden ook ABN Amro, Rabobank, DSM Pension Services, Optimix Vermogensbeheer genoemd, maar bij die instellingen gaat het om relatief kleinere investeringen.
Wilbert van der Zeijden van IKV Pax Christi, medeauteur van het rapport van de organisatie:
Het is onacceptabel dat spaar- en pensioengeld wordt geïnvesteerd in producenten van massavernietigingswapens, doorgaans zonder medeweten van klanten. De oorlog in Syrië laat zien dat zo lang er massavernietigingswapens bestaan, gebruik ervan niet uit te sluiten is. Financiële instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er geld gaat naar bedrijven die deze wapens produceren. Geen geld betekent immers geen productie.
De vredesorganisatie heeft naast een ‘Hall of Shame’ ook een ‘Hall of Fame’ opgesteld met vijf Nederlandse instellingen die investering in kernwapens uitsluiten. In deze lijst staan de ethische banken ASN Bank en Triodos, maar ook de pensioenfondsen, Philips Pensioen Fonds, PNO Media en het Spoorwegpensioenfonds (SPF).

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.