15

Banken verdubbelen winst op hypotheken

Winstmarge op tienjaarsrente nog meer omhoog

Afgelopen half jaar is de hypotheekrente verder gedaald, waardoor de meeste huizenbezitters bij het oversluiten van hun hypotheek er al snel honderden euro’s per jaar op vooruit gaan. Maar toch is de winstmarge van de banken op hypotheken verdubbeld. De gemiddelde overwinst die banken op de hypotheekrente boeken, is tussen oktober 2013 en mei dit jaar verdubbeld van 0,4 procentpunt naar 0,8 procentpunt. Op de veel afgesloten tienjaarsrente steeg de winstmarge zelfs met 1,05 procentpunt. Hierdoor betalen consumenten bij het afsluiten of herzien van een hypotheek van € 200.000 maandelijks € 175 bruto rente te veel.

Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer van de Vereniging Eigen Huis. De reden voor de gestegen rentemarges is de historisch lage hypotheekrente. Hierdoor kunnen banken bijna ongemerkt hun winstmarges op de rente vergroten. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tegen BNR:

De hypotheekrente is heel erg laag. Dat is natuurlijk wat mensen heel blij stemt. Maar voor de banken zijn de inkoopkosten nog lager en is de verdienmarge het afgelopen half jaar verdubbeld. Dat betekent dat wij als consumenten ondanks die lage rente toch nog flink de kas van de banken spekken, in ieder geval veel meer dan dat voor de crisis het geval was.

De Universiteit van Amsterdam heeft een model ontwikkeld om te achterhalen hoe die winst op hypotheken in elkaar zit. De la Porte:

Banken zeggen altijd dat het niet klopt, maar ze willen dan niet aangeven wat dan wel klopt, omdat de werkelijke winst opslag is. Maar inmiddels hebben we voldoende data om te kunnen zeggen hoe de extra verdienmarge zich ontwikkelt. Ondanks die gunstige berichten over de lage consumententarieven zie je toch dat de winstmarge op hypotheken weer fors is opgelopen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)