24

Banken vrezen gevolgen internationale regels bankentoezicht

De degelijkheid van de banken zou flink kunnen afnemen ... Voorstel is om naar de solvabiliteit te kijken en niet naar het schuldverleden van de klant

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voorziet grote problemen wanneer bepaalde nieuwe internationale voorstellen voor bankentoezicht worden ingevoerd. Volgens het Bazelse Comité, een internationale organisatie van bancaire toezichthouders, moet er anders worden gekeken naar de risico’s in de boeken van de banken. En dat is precies waar Nederlandse banken zich zorgen over maken.

Volgens de NVB gaat het om voorstellen waarbij de nadruk komt te liggen op de solvabiliteit (dus de mate waarin voldaan kan worden aan de betalingsverplichting van vreemd vermogen) van de klant in plaats van op historische cijfers over wanbetaling. ING, ABN AMRO, en Rabobank hebben gekeken naar wat de voorstellen zouden betekenen voor hun eigen balans. Uitkomst is dat de belangrijkste solvabiliteitsratio 45 tot 60 procent zakt.  Dat is een soort van graadmeter voor de degelijkheid van de bank.

In Nederland hebben huishoudens en bedrijven relatief veel schulden.

Volkskrant: Banken vrezen klappen door nieuwe internationale regels

Cc-foto: Sweetsola

Geef een reactie

Laatste reacties (24)