65

Banken willen jouw pingedrag verkopen aan winkels

Update: Equens ziet voorlopig af van doorverkopen transactiegegevens ... Tegen betaling zouden bedrijven transactiedata kunnen kopen

Een aantal banken is van plan om informatie over het pingedrag van hun klanten te verkopen. Dat meldt NOS.

Update:
Equens ziet voorlopig af van verkoop transactiegegevens. Dat meldt BNR vrijdagmiddag.

Eerder:
Het dataverwerkingsbedrijf Equens is van plan de informatie te gaan leveren. Tegen betaling kunnen bedrijven dan informatie krijgen over welke winkels klanten bezoeken en hoeveel ze daar uitgeven. De gegevens zijn volgens Equens niet naar de klanten zelf te herleiden, alleen naar de wijk waarin de klant woont.

Directeur van het bedrijf wil tegenover NOS geen toelichting geven, maar vorige week verklaarde hij nog tegenover BNR Nieuwsradio dat het bedrijf zich aan de privacyrichtlijnen houdt.

ABN AMRO zegt geen bezwaar te hebben tegen het vrijgeven van de gegevens. De data zouden anoniem genoeg zijn. Een woordvoerder van Rabobank laat juist weten dat de bank bedenkingen heeft bij het systeem, vanwege het juridische aspect. “Equens heeft ons beloofd het product niet op de markt te brengen zolang er geen duidelijkheid is over de juridische aspecten”, aldus een woordvoerder van de Rabobank.

Equens is het bedrijf dat al het elektronische bankverkeer in Nederland regelt. Jaarlijks registreert het bedrijf ruim 2,2 miljard pintransacties.

NOS schrijft verder:

Alle banken in Nederland hebben de ‘Gedragscode verwerking persoonsgegevens financiële instellingen‘ onderschreven (.pdf). Daarin worden strenge eisen gesteld aan de verwerking van pingegevens. Van die regel kan alleen worden afgeweken als een klant daarvoor toestemming heeft gegeven. “Persoonsgegevens worden niet verder verwerkt op een wijze die onverenigbaar is met de doeleinden waarvoor ze zijn verkregen.”  In de gedragscode van de Rabobank staat dat de bank alleen gegevens gebruikt “voor een optimale dienstverlening”. In alle andere gevallen worden zonder toestemming geen persoonsgegevens aan derden verstrekt.

NOS: Banken verkopen pingedrag klanten

Geef een reactie

Laatste reacties (65)