92

Bankenredding kost toch geld

Positief beeld van Bos en De Jager blijkt sprookje

Het verhaal dat de redding door de staat van de Nederlandse banken ABN Amro en ING de belastingbetaler louter voordeel oplevert, blijkt een sprookje. Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat de redding door de stijgende rente alsnog geld kosten.


Dijsselbloem zei woensdagavond op een PvdA-bijeenkomst:

De rente die we betalen over de miljarden waarmee we de Nederlandse banken hebben gesteund, is nu hoger dan de dividendopbrengsten die terugvloeien”, zegt Dijsselbloem. “Mijn voorgangers op Financiën hebben steeds kunnen zeggen: het geld verdient zich terug. Dat is niet meer zo. De komende jaren zal de balans negatief zijn, we leggen er geld op toe.

Dat meldt De Gelderlander.

Volgens de financiële website Follow The Money is dit nog maar het begin:

Voorlopig gaan de verliezen alleen nog om het verschil tussen de rentebetalingen en het dividend. Als ABN Amro straks weer naar de beurs gaat, komt waarschijnlijk de echte pijn. De overheid betaalde destijds 16,8 miljard euro voor ABN; een rekening die later opliep tot 30 miljard. Zo veel is ABN Amro volgens analisten en oud-topman Rijkman Groenink niet waard. Hoogstens 20 miljard, zei de ex-bankier. De prijs van 30 miljard had volgens de Commissie de Wit, die de kredietcrisis onderzocht, weinig te maken met de werkelijke waarde van de bank, maar was een offer dat gebracht is voor financiële stabiliteit. Vermoedelijk is er vijf miljard teveel betaald.

Dat de minister de strop niet eerst aan de Kamer heeft gemeld wordt niet netjes gevonden. De NOS meldt:

CDA’er Van Hijum wil snel van Dijsselbloem weten wat de oorzaak van het lagere dividend is. Hij denkt dat de ruimere kapitaaleisen en de extra belastingen voor banken een rol spelen. “We moeten ons afvragen of het wel zo verstandig is dat banken met veel maatregelen tegelijk geconfronteerd worden,” aldus Van Hijum. 

Video: Wouter Bos reageert op rapport commissie-De Wit in Pauw & Witteman 12 april 2012

Geef een reactie

Laatste reacties (92)