Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bankensteun levert overheid juist geld op

  •  
29-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
494 keer bekeken
  •  
cashmoney300.jpg
Miljardensteun die overheid verleende aan banken en verzekeraars na kredietcrisis in 2008 heeft tot nu toe geen geld gekost, maar de staatskas zelfs gespekt
Dit concludeert de Algemene Rekenkamer. Het kabinet Balkenende IV gaf een kapitaalinjectie aan ING en Aegon, nam noodgedwongen Fortis/ABN AMRO over en nationaliseerde SNS Reaal.
De NOS meldt:
ING, Aegon en SNS Reaal kregen 13,75 miljard euro aan steun in de vorm van een kapitaalinjectie. Dat geld is inmiddels terugbetaald. De Staat kreeg daarvoor 4,6 miljard euro aan rente en vergoedingen. Ook de Amerikaanse rommelhypotheken van ING die minister Bos noodgedwongen opkocht, zijn uiteindelijk met 1,4 miljard euro winst verkocht.
Er is in totaal ruim 82 miljard euro in de financiële sector gestopt. Dit is inmiddels teruggebracht tot 35 miljard. Van de 80 miljard euro aan garanties aan banken en verzekeraars is nu nog 4,2 miljard over.
Verlies Hoeveel er nog terugkomt van het aankoopbedrag van ABN AMRO en SNS Reaal bij verkoop is onbekend, maar hierop wordt verlies verwacht.
Cc-foto: aranjuez1414

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.