65

Bankiers zijn ook maar net mensen

VIDEO - Antropoloog Joris Luyendijk over hardwerkende bankiers in Londen. Slechts 5 procent van hen weet echt waar ze mee bezig is

Londense bankiers. Ze werken hard, overnachten soms zelfs op kantoor en velen worden nu zonder pardon binnen 5 minuten op straat gezet. Wat ze fout hebben gedaan? Ze weten het niet en de meesten van hen hebben ook nooit echt geweten wat hun werk inhield. Dat is het beeld dat antropoloog en journalist Joris Luyendijk kreeg gedurende zijn avontuur in de Londen City waar hij de financiële wereld versloeg voor de Britse krant The Guardian.


In De Wereld Draait Door vertelt Luyendijk een anekdote over de zogenoemde ‘Shift-F9-aapjes’. Deze bankiers verkochten iedere dag producten, maar wisten net als de mensen boven hen niet precies hoeveel risico de bank nam met deze verkoop. Aan het eind van de dag drukten ze op Shift F9 waarna er een getal verscheen die de winst op de aandelenmarkt moest voorstellen. Pas toen er een verkeerd getal uit kwam trokken ze aan de bel bij hun hogere bazen, maar ook die wisten zich geen raad waarna ze er pas achter kwamen dat het om producten ging die de hele bank konden laten zinken.

Luyendijk vergelijkt de financiële wereld met een spinnenweb. “Het is niet Apple dat werkt, maar Microsoft.” De bouw van het systeem wordt gedaan door zogenoemde ‘raketbouwers’, maar daarnaast weet 95 procent aan toezichthouders, rating agency’s, marketeers en investeerders niet precies hoe het in elkaar zit. Bij grote banken werken zo’n 80.000 man.

Er zijn zo onvoorstelbaar veel stromen dat niemand er echt greep op heeft. Ze doen wel steekproeven, maar gaan er daarna vanuit dat het voor de rest ook wel klopt.

Lees de blog van Joris Luyendijk
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (65)