Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bankierstop ING en ABN Amro schroeft salarissen flink op

  •  
19-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
774 keer bekeken
  •  
ingtoppers
Minister Dijsselbloem van Financiën: 'Ik kan hier juridisch noch politiek iets aan doen, maar ik sta dit natuurlijk niet met enthousiasme te verdedigen.' Jesse Klaver (GL) steekt bij Pauw hand in eigen boezem: 'We moeten als staat een actieve aandeelhouder worden'
Het vaste salaris van de leden van de raad van bestuur van ING wordt flink verhoogd, dat maakte de bank donderdag bekend bij de publicatie van het jaarverslag. Voor topman Ralph Hamers betekent dat ruim 28 procent loonsverhoging. Zijn vaste salaris stijgt daarmee van 1,27 miljoen euro in 2014, naar 1,63 miljoen euro in 2015. Ook medebestuurders Patrick Flynn en Wilfried Nagel kregen flink opslag. Hun jaarsalaris van 772.000 euro gaat dit jaar omhoog naar 1,18 miljoen euro.
Updates onderaan
Bij de vorig jaar verzelfstandigde verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) stijgen de salarissen nog sneller. Topman Lard Friese ontvangt dit jaar 1,18 miljoen euro, een stijging van bijna 39 procent. Daarnaast kan Friese een variabele beloning opstrijken van maximaal 20 procent. Financieel directeur Delfin Rueda gaat er in basissalaris zelfs 46 procent op vooruit.
Volgens ING zijn de verhogingen broodnodig omdat de huidige beloning van de bestuurders aanzienlijk achter zou blijven bij vergelijkbare ondernemingen. Een andere reden voor de loonsverhoging is de invoering van het bonusplafond. Sinds dit jaar mag de variabele beloning niet meer bedragen dan 20 procent van het vaste salaris. In een ttoelichting stelt het beloningscomité dat de vaste salarissen van de raad van bestuur niet zijn verhoogd sinds ING in 2009 voor de tweede keer een beroep moest doen op staatssteun. De bank mocht daarom geen bonussen uitkeren, ook niet bij goede prestaties. Nu ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag dat weer wel.
Update vrijdag 12.00 uur: Na ING blijkt dat ook ABN-Amro de salarissen van de bestuurders heeft verhoogd. Topman Gerrit Zalm uitgezonderd werd het bestuur vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend. ABN zegt met dat bedrag deels de bonussen die de afgelopen jaren niet zijn uitgekeerd vanwege de nationalisering van de bank te compenseren. Het vaste salaris van de bestuurders steeg vorig jaar met bijna 17 procent naar 707.500 euro. In 2012 en 2013 werd nog van de salarisverhoging afgezien, maar de commissarissen besloten de verhoging vanaf 2014 wel door te voeren. Voor gewone ABN Amro-medewerkers is het beloningsbeleid juist versoberd, in hetzelfde jaar werd in de cao een nullijn vastgesteld voor twee jaar.
Vakbond De Unie laakt het ‘ sprinkhanengedrag ‘ bij ABN Amro. Voorzitter Reinier Castelein:
Terwijl voor gewone werknemers geldt dat ze getrakteerd worden op een afgeknepen nieuwe ontslagvergoeding medio dit jaar, gaat het graaien aan de top schaamteloos door.”
Een woordvoerder van de bank laat weten dat de lonen in 2015 niet verder worden verhoogd.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat weten dat hij juridisch noch politiek iets kan doen tegen de salarisverhogingen, die het gevolg zijn van een wet uit 2011 die in 2012 is goed bevonden door de toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager en de Tweede Kamer. Gevraagd naar wat hij ervan vindt, zegt Dijsselbloem:
Ik sta dit natuurlijk niet met enthousiasme te verdedigen. Mijn morele opvatting is dat dit slecht te begrijpen is in een tijd waarin het nog zo zwaar is, waarin er nog banen verloren gaan in de bankwereld en waarin we vinden dat er nog herstel moet plaatsvinden.
Vicepremier Asscher voegt daaraan toe: 
In een periode dat er, juist ook in die sector, heel veel mensen bezorgd zijn over hun baan en mensen jarenlang geen of nauwelijks salarisverhoging hebben gezien, is dit natuurlijk een heel merkwaardig signaal.” 
In het programma Pauw gingen financieel specialist en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, Jeroen Smit en Eric Smit in gesprek over de perverse bedragen die de topmannen van ING en ABN Amro zichzelf hebben toebedeeld. De politiek mag het zichzelf kwalijk nemen dat het in 2012 via de Kamer mogelijk heeft gemaakt dat de afstand tussen het parlement en de staatsbanken zo groot heeft gemaakt, dat ingrijpen onmogelijk werd, zegt Klaver.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.