23

Bankregels versoepeld

Liquiditeitsregels opgerekt ... Hoogleraar: gevaar op systeemcrisis neemt hierdoor toe

Internationale financiële toezichthouders hebben zondag nieuwe regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden versoepeld en uitgesteld. Banken mogen nu meer soorten bezittingen, waaronder bepaalde aandelen en hypotheekproducten, mee laten tellen om te voldoen aan de zogenoemde liquidity coverage ratio dan in het oorspronkelijke plan.

Dat schrijft Trouw. Behalve een versoepeling is er ook sprake van uitstel van vier jaar voor de banken om te voldoen aan de nieuwe regels. De maatregel is bedoeld om een eventuele bankrun in de toekomst te voorkomen.

Door dit alles wordt wel het risico op een systeemcrisis groter, zegt hoogleraar Algemene Economie Frank den Butter op BNR. Hij noemt het een kwestie van ‘kiezen tussen twee kwaden’ en vergelijkt het met een sportwedstrijd:

In dit geval is het zo dat je moet kiezen: gaan we iets verdedigender spelen en minder risico nemen, ook individuele spelers moeten dan dus leren wat minder risico te nemen, of gaan we als het slecht gaat met het team, als het een achterstand heeft, toch wat meer aanvallend spelen, met het risico dat het helemaal misgaat? Dat is het dilemma waar men nu mee zit.

CC Foto: aranjuez1404 

Geef een reactie

Laatste reacties (23)