3

Banksy-pretpark wordt vluchtelingenopvang

Deprimerende en maatschappijkritische Banksy-pretpark krijgt nieuwe bestemming: opvang voor vluchtelingen

Ergens was het wel te verwachten: het naargeestige maatschappijkritische pretpark dat de wereldberoemde straatkunstenaar Banksy in augustus opende, gaat fungeren als opvang voor vluchtelingen.


In augustus opende Banksy ‘Dismaland’, zijn eigen versie van attractiepark Disneyland en dus een ‘pretpark’ vol maatschappijkritiek. Het meest deprimerende pretpark van Europa werd het ook wel genoemd: zo kon je er bootjes racen met boten vol vluchtelingen en er was een parodie op Assepoester waarbij het Assepoesterkasteel was omgeven door tenten van vluchtelingen.

Banksy wilde met zijn pretpark een ‘ander soort uitstapje’ aan gezinnen bieden. Zijn boodschap was bedoeld voor de volgende generatie, de kunstenaar verontschuldigde zich voor het gebrek aan zinvolle banen en rechtvaardigheid in de wereld.

Sinds maandag is het pop-up pretpark gesloten. Maar Banksy heeft er al een nieuwe bestemming voor: het gaat naar Calais waar het zal dienen als opvangmogelijkheid voor vluchtelingen. Al het hout en de stellingen die in het park zijn gebruikt, gaan naar Calais, om er onderdak aan vluchtelingen te bieden.

Afgelopen weekend was het park voor het laatst open voor bezoek. De vijf weken dat het open was, was heftigere dag uitverkocht. Bekijk ook de reportage die de Britse Channel 4 over het pretpark maakte.

cc foto: Sleeves Rolled Up

Geef een reactie

Laatste reacties (3)