17

Banksy strijdt met gedenkposter tegen grootkapitalist

Wereldberoemde graffiti kunstenaar springt in de bres voor Bristolse demonstranten die vochten tegen de komst van een Tesco's in hun wijk

Dat een plaatselijke club moest wijken voor een ‘express’ supermarkt van Tesco veroorzaakte onder de bewoners van de Bristolse wijk Stokes Croft enorme woede. Demonstranten raakten afgelopen weekend slaags met de politie. De agenten waren opgeroepen de net geopende supermarkt te beschermen omdat demonstranten hadden aangekondigd de winkel met molotov cocktails te bombarderen. De wereldberoemde graffiti artiest Banksy heeft nu een gedenkposter gemaakt om de advocaten van de opgepakte demonstranten te betalen.

Banksy die zelf uit Bristol komt, neemt het op voor de demonstranten die streden voor behoudt van het lokale karakter van hun wijk. De actievoeders reageerden hun woede af op supermarktketen Tesco omdat deze een bedreiging zou zijn voor kleinere winkeliers in de wijk.

Op de beruchte avond, vrijdag 29 april gooiden de demonstranten met bierflesjes en stenen richting de politie. Bij de gevechten raakten zowel agenten als demonstranten gewond. Voorafgaand aan de gevechten had de politie een kraakpand tegenover de Tesco’s overvallen en molotov cocktails in beslag genomen.

De protestposters van Banksy worden uitsluitend bij de Bristolse Anarchistische boekwinkel verkocht. Zo gezegd zal de vijf pond naar een fonds gaan die de advocaten moet betalen van de 30 demonstranten die zijn opgepakt.

Banksy begon in 1990 als graffiti kunstenaar in Bristol. Zijn humoristische en soms politiek getinte kunstwerken kregen echter veel waardering. Zowel van binnen als buiten de graffitiscène. Met zijn film ‘Exit Through the Gift Shop’ (2010) werd hij wereldberoemd als de anonieme kunstenaar die anti-kapitalistisch is, tegen de gevestigde orde strijdt en kiest voor zijn vrijheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)