30

Barcelona legt Airbnb aan banden

Barcelona heeft appartementenverhuurgigant Airbnb op de knieën gekregen. Het Amerikaanse bedrijf zal geen advertenties meer voeren voor appartementen die geen vergunning hebben om er toeristen te huisvesten. Airbnb, dat er net als andere zogenaamde ‘share’-bedrijven om bekend staat zich weinig tot niets van wet- en regelgeving aan te trekken, kreeg vorig jaar van de Catalaanse hoofdstad een boete opgelegd van 600.000 euro wegens overtreding van een in 2012 ingevoerde wet. Die vereist dat alleen door de gemeenten geregistreerde appartementen verhuurd mogen worden aan toeristen.

Barcelona heeft gedreigd de boete te blijven uitdelen totdat Airbnb zou luisteren. Dat bleek te helpen. Het bedrijf heeft nu een akkoord getekend met de gemeente. Toezicht houdende ambtenaren stellen een lijst op met appartementen die van de site verwijderd moeten worden. Concurrent HomeAway heeft eenzelfde boete opgelegd gekregen. De progressieve burgemeester van Barcelona, Ada Colau, probeert zo grip te krijgen op de almaar aanzwellende toeristenstroom.

Het gaat niet alleen om de fysieke overlast van de hordes toeristen. Projectontwikkelaars kopen op grote schaal onroerend goed op om dat vervolgens via Airbnb lucratief te verhuren. De huizenprijzen worden daardoor opgedreven en onbetaalbaar voor echte stadsbewoners.

cc-foto: Jennifer Woodard Maderazo. Waarschuwing op straat bij het beroemde bewonersfestival Festa Major de Gracia.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)