27

Bas Eickhout (GroenLinks): ‘Mark Rutte in beeld voor hoge Europese post’

Premier Mark Rutte heeft zulke goede kaarten bij zijn collega-regeringsleiders, dat de kans voor hem op een hoge Europese post heel groot is. Dat zegt GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

De nieuwe commissiepresident moet steun hebben van het Europees Parlement en daar ligt Mark Rutte volgens Eickhout minder goed. Toch maakt hij kans op een hoge post omdat hij heel populair is bij de regeringsleiders. ‘Rutte zit er al heel lang. Hij heeft verschillende kabinetten gaande weten te houden. Dat valt op. Als de liberalen een post krijgen, zal er naar Mark Rutte gekeken worden’, zegt Eickhout.

Naast de functie van Commissiepresident is onder meer het voorzitterschap van de Europese Raad van regeringsleiders vacant (nu is dat de Pool Donald Tusk). Rutte heeft eerder gezegd die baan niet te ambiëren. Commissiepresident noemde hij al eens ‘een prachtbaan’, maar het systeem van Spitzenkandidaten leek hem daar in de weg te zitten.

Ook Bas Eickhout zelf is – namens de Europese Groenen – kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen als president van de Europese Commissie. Maar de kans dat Eickhout de Luxemburger daadwerkelijk opvolgt is niet groot, beaamt hij. Toch sluit hij niets uit: ‘Er zijn veel onzekerheden.’

Hij voegt er aan toe dat zijn collega-spitzenkandidaten Manfred Weber (christendemocraten) en Frans Timmermans (sociaaldemocraten) evenmin veel kans maken. Weber heeft volgens Eickhout onvoldoende Europees leiderschap getoond en de sociaaldemocraten staan op verlies.

Eickhout wil heel graag Europees commissaris voor Klimaat en Energie worden, zegt hij in Betrouwbare Bronnen. Die commissaris moet dan wel meer te vertellen krijgen dan de huidige klimaatcommissaris, vindt de GroenLinkser.

Premier Rutte en de Franse president Emmanuel Macron willen van klimaat de komende vijf jaar een speerpunt maken.

Beeld: Screenshot France24

Geef een reactie

Laatste reacties (27)