73

Basisbeurs studenten op de tocht

Kabinet kijkt voor extra bezuinigingen ook naar student. Wie geen geld heeft om te studeren, moet dan lenen van de overheid

Het kabinet denkt erover om de basisbeurs voor studenten te vervangen door een sociaal leenstelsel. Dat schrijft het AD vandaag bij monde van bronnen rond het kabinet. Het kabinet wil in 2012 voor miljarden extra bezuinigen. Op het ministerie van Financiën wordt bekeken waar nog geld kan worden weggehaald. Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten zou zo’n 800 miljoen euro opleveren.

Bij de afgelopen verkiezingen pleitte regeringspartij VVD ervoor studenten meer zelf te laten betalen voor hun studie. Ook PvdA, D66 en GroenLinks willen dat. Coalitiepartners CDA en PVV zijn evenwel altijd fel tegen afschaffing geweest, omdat het de drempel om te gaan studeren verhoogt, zo schrijft het AD.
Behalve de studiebeurs zit ook de gratis openbaarvervoerkaart voor studenten in de gevarenzone. Dat zou zo’n 200 miljoen euro kunnen opleveren.
Bij een sociaal leenstelsel moeten studenten het geld voor hun hele studie lenen bij de overheid. Nu krijgen ze voor de eerste vier jaar studiefinanciering en kunnen ze daarna lenen.

Update 13.00

D66-Kamerlid Boris van de Ham laat aan nieuwssite NU.nl weten weliswaar nog steeds voor een sociaal leenstelsel te zijn, maar alleen wanneer het geld dat daardoor wordt uitgespaard in verbetering van de kwaliteit van het onderwijs wordt gestoken. “Waar dit over gaat is een zoveelste platte bezuiniging van het kabinet”, aldus Van der Ham. “Dat is voor ons onacceptabel.”

Ook GroenLinks zegt op de partijwebsite juist fors te willen investeren in onderwijs en de studiefinanciering sociaal hervormen. De partij zegt een leenstelsel in te willen voeren dat echt sociaal is en geen drempels opwerpt om te gaan studeren. GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent:

Bezuinigen op onderwijs is kortzichtig en zeker niet de meest snuggere oplossing in crisistijd. Elke euro die je in onderwijs investeert komt dubbel en dwars terug. Bezuinigen op studenten is een garantie op een klap voor de kenniseconomie. Zo beginnen ze niet eens meer aan hun opleiding, zeker als hun OV-kaart ook nog ingepikt wordt.

AD: Basisbeurs studenten in gevaar

Foto-cc: Lody Trepels

Geef een reactie

Laatste reacties (73)