Laatste update 12:43
11

Basissalaris Australische rugbysters gelijkgetrokken met mannelijke collega’s

De Australische rugybond heeft nieuwe salarisafspraken gemaakt waarin is vastgelegd dat vrouwelijke atleten voortaan eenzelfde startsalaris verdienen als de mannen. De mannen- en vrouwenteams in de Rugby Sevens competitie, zullen net als de mannen in Super Rugby (voorheen Super 14) competitie 44.500 Australische dollars verdienen, tot aan het einde van de huidige uitzenddeal in 2020. Daarnaast is er een zwangerschapsregeling ingevoerd.

Het nieuws volgt op de benoeming van Raelene Castle als hoofd van Rugby Australia in december. Bij haar aantreden maakte Castle al duidelijk dat er wat haar betreft veel te winnen valt op de markt voor vrouwensport en dat rugby ‘in de race is om een favoriete vrouwensport te worden’.

Shannon Parry, co-captain van het Sevens-team ziet de verlofregeling als een grote doorbraak voor de sport:

We zitten in een heel andere sport vergeleken met de meeste vrouwelijke atleten als het gaat om de fysieke aspecten, maar dat we niet hoeven te vrezen voor belemmering van een kinderwens is cruciaal. Om de zekerheid te hebben dat je terug kan keren in een contract geeft onze ploeg de boodschap dat de deur altijd staat. En, zoals we hebben gezien met (gouden medaillewinnares en moeder van twee) Nicole Beck, is er geen enkele reden waarom je niet op het hoogste niveau zou kunnen terugkeren.

Ook de Wallaroos, het nationale vrouwenteam, heeft baat bij de afspraken. Zij zullen voor het eerst betaling ontvangen voor (oefen)wedstrijden. Hiervoor werden de Wallaroos als amateurs gezien en bestonden er voor hen geen betaalde contracten.

Cc-foto: Jésus Gorriti

Geef een reactie

Laatste reacties (11)