31

Basisscholen miljoenen kwijt door lege klassen

Krimp zorgt voor steeds groter probleem… er gaan kapitalen naar verwarming .. 'geld zou veel beter naar onderwijs kunnen'

Basisscholen zijn samen tussen de 6,7 en 17,5 miljoen euro per jaar kwijt aan kosten voor leegstaande lokalen. Die kosten worden steeds hoger omdat het aantal basisschoolleerlingen met gemiddeld een procent per jaar afneemt.

Dat schrijft Trouw zaterdag.

Nederland heeft al langer met een teruglopend aantal basisscholieren te maken. Uit onderzoek van Daniël Vos van de TU Delft is gebleken dat acht procent van de lokalen nutteloos leeg staat. In sommige gebieden is de leegstand zelfs groter dan acht procent en kan het oplopen tot ongeveer twintig procent.

In 2013 was bijna tien miljoen vierkante meter aan onderwijsruimte beschikbaar terwijl er op basis van het aantal leerlingen maar 8,9 miljoen vierkante meter nodig is. En dat verschil wordt steeds groter omdat het aantal leerlingen ieder jaar met een procent afneemt. Je kunt de schoolgebouwen echter niet mee laten krimpen en dus wordt het leegstandsprobleem alleen maar groter.

In het artikel in Trouw wordt onder andere Rinda den Besten geïnterviewd. Den Besten is voorzitter van de PO-Raad (koepel van basisscholen). Ze legt uit dat het geld dat nu weglekt naar onderhoud en verwarming beter voor leerlingen gebruikt zou kunnen worden en dat niemand verantwoordelijkheid voor de problemen wil nemen. Den Besten in Trouw:

We laten zo een stiekeme bezuiniging toe op het onderwijs, omdat we slecht in staat zijn een antwoord te vinden op krimp. Onze wet- en regelgeving was altijd gericht op groei.

Bezuinigen op onderhoud van de scholen is ook geen goed idee, legt onderzoeker Daniël Vos uit, omdat ouders hun kind niet graag naar een slecht onderhouden gebouw laten gaan. De scholen staan dus met de rug tegen de muur. Ze zullen wel geld moeten blijven investeren in hun gebouwen.

Oplossingen
Creatief op zoek gaan naar huurders van lege klaslokalen wordt nu geopperd als mogelijke oplossing. Zo zou je de lege ruimtes kunnen verhuren aan bijvoorbeeld zzp’ers of er peuterspeelzalen in kunnen huisvesten. Helaas is dit in krimpgebieden ook moeilijk, omdat daar op veel meer plekken leegstand is.

Door de bezuinigigngen moeten scholen steeds meer kosten zelf betalen. Sinds januari 2014 zijn basisscholen ook zelf verantwoordelijk voor het buitenonderhoud van hun gebouwen. Toen berekende Kenniscentrum ICSadviseurs dat de scholen er daardoor gemiddeld 10.000 euro per jaar op achteruit gaan. 
Lees het verhaal in Trouw van zaterdag.

CC foto: Hendrik Ploeger

Geef een reactie

Laatste reacties (31)