33

Basisscholen starten proef met tweetalig onderwijs

Staatssecretaris Dekker hoopt dat Nederland beter kan gaan concurreren dankzij tweetalig onderwijs

Vanaf volgend jaar gaan twaalf basisscholen hun lessen ook in het Engels geven. Dat meldt onder meer NOS. Woensdag is bekend geworden welke basisscholen met de proef, geïnitieerd door staatssecretaris Sander Dekker, van start mogen gaan. Naast het Nederlands, wordt dan ook les gegeven in een andere taal.


Dekker denkt dat Nederland, door tweetalig les al aan te bieden op de basisschool, uiteindelijk beter kan gaan concurreren met andere kenniseconomiën. Ook ouders schijnen er steeds vaker om te vragen.

Het Europees Platform, dat internationalisering in het onderwijs wil stimuleren, meent dat kinderen die tweetalig onderwijs krijgen, uiteindelijk niet meer moeite hebben met het leren van goed Nederlands.

“Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat tweetalig onderwijs geen nadelige invloed heeft op beheersing van de moedertaal. In Canada wordt met succes al dertig jaar tweetalig onderwijs gegeven”, aldus directeur Meershoek in het NOS Radio 1 Journaal.

De twaalf scholen mogen les aanbieden in het Engels, Duits of Frans, maar voor die laatste twee talen voelen de scholen voorlopig vrij weinig.

Tijdens de proef wordt dertig tot vijftig procent van de lessen in de tweede taal gegeven. Dat betekent dat de leerlingen vakken als aardrijkskunde en geschiedenis voortaan in het Engels krijgen.

NOS: Basisschool wordt ook tweetalig

cc-foto: Gaab

Geef een reactie

Laatste reacties (33)