13

Basisschoolleraren dreigen door te gaan met stakingen

De stakingsgroep PO in Actie dreigt met nog meer stakingen. Aanstaande donderdag leggen basisschoolleraren al over het hele land het werk neer. Maar als er geen gehoor wordt gegeven aan de eis voor betere salarissen en minder werkdruk, zullen de leraren doorgaan met staken.

Jan van de Ven van de actiegroep zegt dat dit het moment is voor stakingen: ’Als donderdag niet gebeurt wat wij willen, dan gaan wij door. Het liefst met alle bonden. Als zij niet meedoen, gaan wij door met het deel dat wel bereid is om door te gaan met acties. Er is een enorme actiebereidheid onder leraren.’

Het salaris van basisschoolleraren zit al zes jaar op de nullijn en door jarenlange bezuinigingen is er steeds meer werkdruk op de docenten komen te liggen. Ook verdient een basisschoolleraar gemiddeld 20 procent minder dan een docent op de middelbare school. Omdat de baan zo steeds minder aanlokkelijk wordt gemaakt dreigt er een gigantisch tekort aan leraren en worden de klassen daardoor steeds voller. Komend jaar zijn er al tweeduizend leraren te weinig. Als er niets veranderd zullen dat er over acht jaar tienduizend zijn.

Het kabinet heeft aangekondigd 270 miljoen extra te willen besteden aan het primair onderwijs, maar Thijs Roovers, een van de woordvoerders van de actiegroep’ noemt dat ‘een bosbrand blussen met een waterpistool’. De actiegroep eist 900 miljoen voor de verhogingen van de salarissen en 500 miljoen om werkdruk van de docenten te verlagen. Daarmee zouden de basisscholen bijvoorbeeld weer conciërges en administratief personeel in kunnen huren.

De staking van donderdag 5 oktober wordt gesteund door de PO-raad, de overkoepelende raad voor schoolbesturen in het primair onderwijs en door de onderwijsvakbond AOb. Die hebben echter nog geen uitspraken gedaan over het steunen van nieuwe acties. De AOb zei dat nieuwe stakingsplannen nog niet met hen besproken waren. De PO-raad zou nieuwe acties ook eerst met de schoolbesturen moeten bespreken voor ze steun uit zouden kunnen spreken.

NOS: Leraren basisonderwijs dreigen met nieuwe staking
cc-foto: Regionaal Archief Alkmaar

Geef een reactie

Laatste reacties (13)