34

Basisschoolleraren alleen nog maar bozer, landelijke staking 5 oktober

In de uitzending van Pauw op dinsdag 5 september hebben basisschoolleraren aangegeven dat de onderhandelingen van Lodewijk Asscher met de VVD hen alleen nog maar bozer hebben gemaakt. De leraren zijn ontevreden met het resultaat. Daarom zullen ze op vijf oktober een landelijke staking organiseren.

Thijs Roovers zat namens de groep P. O. In Actie aan tafel bij Pauw om de staking aan te kondigen. Rover noemt de toezeggingen van Rutte dat er een ‘inspanningsverplichting’ komt voor ‘een substantieel bedrag’ een mengelmoes van onduidelijkheden.

Door de PvdA werd er eerder een bedrag genoemd van 270 miljoen euro, maar hier is geen enkele toezegging over gedaan. Op de vraag of dit bedrag voldoende zou zijn, reageert Roovers simpel: ‘Dat gaat helemaal niets oplossen. Dat is een bosbrand blussen met een waterpistool.’

De actie die in juni is gevoerd, was volgens Roovers vooral bedoeld om de ouders te informeren en de publieke opinie met hen mee te krijgen. De actie was daarom ook vrij braaf, en duurde maar één uur. 95 procent van de basisscholen in Nederland deden echter wel mee aan de actie, wat aantoont dat er een grote draagkracht is voor de stakingen onder het hele primaire onderwijs. Volgens Rover is er ook veel steun onder de ouders van de basisschoolleerlingen.

P.O. In Actie strijd voor een fundamentele veranderingen voor leerkrachten in het primair onderwijs. Niet alleen in een verbetering van de salariëring, maar ook in een verlaging van de werkdruk. Om dit te kunnen bewerkstelligen is er volgens Roovers een bedrag nodig van 1.4 miljard. 900 miljoen zou hiervan naar salarissen gaan, en 500 miljoen naar werkdruk vermindering.

Dit laatste is nodig om plofklassen tegen te gaan, maar ook om ervoor te zorgen dat ondersteunend personeel dat eerst is wegbezuinigd – zoals conciërges en administratieve medewerkers – weer opnieuw aangenomen kunnen worden om te voorkomen dat di twerk ook nog op het bord van de leraren terecht komt.

Als dit bedrag niet voor het basisonderwijs gereserveerd zal worden, zullen op 5 oktober alle basisscholen van Nederland de hele dag dicht gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)