2

Bassem Youssef, de Egyptische ‘Jon Stewart’, stopt met show

Censuur maakt politieke satire onmogelijk ... Maar was Bassem Youssef wel kritisch genoeg?

Bassem Youssef, de hartchirurg die een wereldberoemd werd met zijn tv-programma waarin hij het Egyptisch bewind op de hak nam, stopt met zijn show. Volgens hem wordt de Saoedische zender die het programma verspreidt te zwaar onder druk gezet. In Egypte is met het nieuwe bewind een nationalistische wind gaan waaien die weinig opheeft met zelfspot.


De presentator had zijn toevlucht al moeten zoeken tot een Saoedische zender nadat zijn Egyptische omroep het programma niet meer aandurfde. Bassem Youssef nam sinds de val van Mubarak de machthebbers en elite op de hak. Hij werd wel de Jon Stewart van Egypte genoemd. De presentator van de Amerikaanse Daily Show was ook een groot fan van hem en was zelfs te gast in El Bernameg, oftewel Het Pogramma, zoals de show van Youssef heette.

Hij kreeg justitie achter omdat hij toenmalig president Morsi, van de Moslim Broederschap, beledigd zou hebben. Youssef trok hard van leer tegen de islamisten maar volgens critici zag hij over het hoofd dat hij zo zijn toekomstige censors aan de macht hielp. Sinds de militairen de macht hebben overgenomen en een rechts regiem vestigden, kreeg hij het moeilijker. “Ik ben geen revolutionair en geen strijder. Ik geef gewoon mijn mening,” verklaarde hij bij het stopzetten. Youssef zei aanbiedingen van buitenlandse stations afgeslagen te hebben omdat hij niet tot ‘verrader’ bestempeld wil worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)