33

Bastiaan welkom bij voetbalclub, Ayoub niet

Rotterdamse voetbalvereniging wijst vijfjarig jongetje af om 'buitenlandse' naam

De Rotterdamse voetbalclub Neptunus-Schiebroek discrimineert bij het aannemen van jeugdleden. Die beschuldiging uit PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu naar aanleiding van de weigering van een jongetje met een Marokkaanse achternaam. Dat meldt het AD.

AD schrijft dat de moeder van het jongetje haar toen 5-jarige zoontje Ayoub in oktober 2012 bij de voetbalclub aanmeldde. Vanwege het “gebrek aan trainers en leiders” was er geen plek voor het jongetje, antwoordde de club per e-mail:

Er is een ledenstop en wij adviseren u stappen te ondernemen bij een andere club.”

Omdat ze de zaak niet vertrouwde, gaf de vrouw op de dag van de afwijzing met een valse naam het fictieve autochtone jongetje Bastiaan Barendregt op: 

Leuk dat u voor Bastiaan heeft gekozen voor onze club”, luidde de reactie. “We nemen volgende week contact met u op.

De moeder van Ayoub, die niet met haar naam in de media wil, heeft inmiddels aangifte gedaan bij het politie. PvdA-Kamerlid Kuzu stelde Kamervragen over het mogelijke geval van discriminatie. Volgens de club is er sprake van een misverstand. “Wij zijn juist een multiculturele club die een prima afspiegeling vormt van deze gemêleerde wijk.”

Ezel, steen
De vrouw, een Nederlandse met een in Marokko geboren echtgenoot liet het er destijds bij zitten, maar was vorige maand toch benieuwd of Neptunus-Schiebroek inmiddels zijn leven heeft gebeterd. Ze gaf het fictieve jongetje Younes el Mardi bij de club op.

“In de reactie werd opnieuw gerept van een ledenstop en een lange wachtlijst”, zegt Kamerlid Tunahan Kuzu, die de kwestie hoog opneemt.

Een paar dagen later werd vervolgens het fictieve jongetje Thomas Lugtenbelt aangemeld. Hij werd direct welkom geheten als nieuw lid, net als twee andere Nederlandse kinderen. Dat is absurd, sluiten we in Nederland nu ook al 5-jarigen en 6-jarigen uit vanwege hun naam? De minister moet de KNVB en de club stevig aan de tand voelen. Ik kan me voorstellen dat de licentie van deze club wordt ingetrokken.

AD: ‘Vereniging discrimineert bij aannemen jeugdleden’

Geef een reactie

Laatste reacties (33)