Laatste update 10:45
24

Baudet-bondgenoot Joost Eerdmans wil niet meer in Rotterdams college

Joost Eerdmans, lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen, keert niet terug als wethouder in een nieuw college. Hij is sinds mei 2014 wethouder voor Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte. Leefbaar verloor bij de verkiezingen 3 zetels maar eindigde met 11 zetels wel als veruit de grootste partij in de versplinterde gemeenteraad. Deelname van Leefbaar aan een nieuw college is echter nog onzeker omdat potentiële coalitiepartijen als GroenLinks, D66 en PvdA het onacceptabel vinden dat Eerdmans een rechts-racistisch verbond is aangenaam met het Forum voor Democratie. De als mild bekend staande Eerdmans begon in de campagne bijvoorbeeld plots over het wettelijk weren van winkels die opgezet zijn door mensen met een migratieachtergrond. Van Leefbaar wordt door de andere partijen geëist dat ze afstand neemt van de racistische taal uit Baudet-hoek, anders kan er in de multi-etnische stad geen sprake zijn van samenwerking met de partij.

Eerdmans ontkent dat het conflict rond Baudet aanleiding is voor zijn stap. Hij zegt tegen het AD gewoon zin te hebben in verandering.

,,Na vier, vijf jaar begint het bij mij te kriebelen. Joost, zeg ik dan, het is tijd voor nieuwe energie.’’ Besturen is verslavend, geeft Eerdmans toe. ,,Het is een geweldige baan, je kunt echt iets doen. Maar het slokt je ook op. Als je niet oppast ben je 24 uur per dag bezig.’’ Naast het fractievoorzitterschap gaat hij zijn mediabedrijf opnieuw opstarten. ,,Ik wil wel weer presenteren. Er loopt nog niks, maar als de ene deur dicht gaat, gaat er altijd wel een andere deur open.’’

De bijzondere politieke situatie in Rotterdam, vaak voorloper op het gebied van politieke ontwikkelingen, is ook een van de onderwerpen in het Joop Café. Francisco van Jole praat met Eeva Liukku, oprichter van de Rotterdamse nieuws- en opiniesite Vers Beton, waarvan het succes veel groter is dan ooit verwacht werd. De site begint nu zelfs met een eigen onderzoeksredactie. In het tweede deel van het gesprek gaat het over Rotterdam, de politieke patstelling tussen links en Leefbaar na de verkiezingen en of de beeldvorming in de media een waarheidsgetrouw beeld van de stad geeft. De podcast werd vrijdag opgenomen, voordat de stap van Eerdmans bekend was.

Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 (RSS-feed). Of via iTunes en abonneer je.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)