Laatste update 11:44
75

Baudet intimideert journalist, kandidaat-Statenlid zegt lidmaatschap op

Thierry Baudet heeft gisteravond een journalist intimiderend bejegend op een besloten partijbijeenkomst, waarbij ook extreemrechtse aanhangers van Erkenbrand en Stormfront Nederland aanwezig waren. Chris Aalberts deed live verslag van de ledenborrel in Rotterdam, toen de partijleider hem eruit pikte en hem ten overstaan van het voltallige publiek ervan beschuldigde de partij kapot te willen maken:

Baudet wilde dat ik iets tegen de FvD-leden zou zeggen. Ik zweeg en het werd wat stil. Toen stelde Baudet de vraag nog eens. Baudet meldde dat ik erop uit ben FvD stuk te maken en dat ik nog steeds boos ben dat ik niet op de EU-lijst van de partij stond. Baudet is hier duidelijk in zijn eigen leugens gaan geloven… De mensen om mij heen gaan wat uitwijken zodat de zaal mij goed kan zien. De cameraman komt op mij af en zet een lamp op mij. Baudet vergelijkt met me een sekteleider, vraagt waarom ik mijn rugzak niet af doe [kan iedereen wel raden]. Dan stopt het. De scene is relatief lang.

Volgens Aalbers is dit intimiderende gedrag naar een aanwezige journalist niet nieuw, maar wordt het wel steeds erger: “Dit gebeurde bij JFVD-congres, en bij zeker drie provinciale campagnebijeenkomsten (Utrecht, Den Helder, Enschede). Ik ben het gewend, maar de scene was nu wel heel lang, waar het voorheen een losse opmerking was.” Hij vraagt zich af waarom de andere aanwezige politici niet ingrijpen:

Qua omgang met de pers wordt hier absoluut een poging gedaan mij te intimideren en FvD-leden duidelijk te maken dat ik gehinderd mag worden in mijn werk en eigenlijk ook dat je mij van vanalles en nog wat mag beschuldigen. Na gisteravond is echt iedereen af die zegt dat vrije nieuwsgaring bij FvD in goede handen is… Dit is een avond met Europarlementarier Rob Roos, Senatoren Rob van Pareren en Toine Beukering, meerdere Statenleden waaronder Matthijs Sandmann en geaffilieerde (o.i.d.) mensen van Leefbaar Rotterdam als Tanya Hoogwerf. Je vraagt je af hoe zij aankijken tegen vrije pers.

Het incident was reden voor kandidaat-Statenlid Sonny Spek om zijn lidmaatschap van Forum voor Democratie op te zeggen.

Over de aanwezigheid van extreemrechtse figuren schrijft FvD-lid en aanhanger Paul van der Bas op Twitter:

Bizar dat Erkenbrand-aanhangers, onder wie voorman Fausto Lanser, aanwezig waren op de borrel van FVD Zuid-Holland. Doe daar eens iets aan @FVDZuidHolland @fvdemocratie. Ik begrijp dat zelfs neonazi Ben van der Kooij er was. Onvoorstelbaar. Op een besloten bijeenkomst nota bene. Regel dit!

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (75)