Laatste update 22:25
111

Baudet stopt ook als voorzitter, Hiddema per direct uit de Kamer

Senator Paul Cliteur vertrekt uit de Eerste Kamer. Volgens de Telegraaf kan de hoogleraar en mentor van Thierry Baudet ‘de motivatie niet meer opbrengen’. Volgens Cliteur is zijn ‘lot verbonden aan’ Baudet: ‘Ik ben door hem bij de partij gekomen, omdat zijn visie mij aansprak.’

Ook weet de Telegraaf te melden dat het door JFVD-voorzitter Freek Jansen aangekondige onderzoek naar het antisemitisme, racisme en homohaat binnen de jongerenafdeling een wassen neus is. Dat onderzoek is er namelijk al geweest vanuit Forum voor Democratie en uit opnamen blijkt dat Jansen aanwezig was bij een crisisberaad daarover. Ook schrijft de krant: ‘Er werden ook jeugdleden geroyeerd, onder wie mogelijk de verkeerde, een naamgenoot van de hoofdverdachte’.

Eerder:
Theo Hiddema vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. Dat heeft hij gemeld aan Kamervoorzitter Khadija Arib. In een brief schrijft de advocaat dat hij zichzelf ‘politiek arbeidsongeschikt’ heeft verklaard.

Hiddema kan mogelijk worden opgevolgd door Henk Otten, die bij de verkiezingen van 2017 vierde stond op de lijst, schrijft politiek verslaggever Jaap Jansen op Twitter. Susan Theunissen was destijds derde. Zij zou geen ambitie hebben om Kamerlid te worden, en heeft evenals Otten met Baudet gebroken. Theunissen heeft zich aangesloten bij de partij van Otten.

Mocht Otten besluiten om in de Eerste Kamer te blijven zitten, dan wordt Paul Frentrop het nieuwe FvD-Kamerlid. Over anderhalve week verschijnt een boek dat Frentrop en Baudet samen schreven.

Eerder:
Thierry Baudet legt het voorzitterschap van Forum voor Democratie neer. Ook wordt Freek Jansen, die de Holocaust bagatelliseert, afgevoerd van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Dat meldt het partijbestuur in een persbericht. Lennart van der Linden, die tot nu toe vicevoorzitter was, wordt voorlopig voorzitter.

Joost Eerdmans wil de nieuwe leider worden van Forum. “Ik hou van debatteren en ben ook verknocht aan deze partij”, zegt Eerdmans, die eerder lid was van het CDA, de LPF, EenNL en Leefbaar Rotterdam. Hij staat nu op de vierde plaats van de kandidatenlijst.

Maandag had Baudet al aangekondigd dat hij zou stoppen als lijsttrekker van Forum voor Democratie. In een video die hij op Twitter zette haalde hij uit naar kritische partijleden die het onderzoek naar het antisemitisme binnen de jongerenorganisatie JFVD niet wilden afwachten.

De JFVD was in opspraak geraakt door aanhoudende berichten over antisemitische uitlatingen van leden. Een bericht zaterdag in Het Parool was voor verscheidene FvD-politici de druppel die de emmer deed overlopen.

Onder meer de Amsterdamse FvD-fractieleider Annabel Nanninga, die zelf op 4 mei 2012 om een minuut over acht twitterde “Wat zijn jullie stil. Is er iemand dood ofzo?”, eiste dat er hard zou worden ingegrepen bij de JFVD.

Geef een reactie

Laatste reacties (111)