21

Baudet veroorzaakt haatlawine nadat man AstraZeneca-bijwerkingen meldt

Een allergische reactie op een vaccin is niet heel uitzonderlijk, maar wel vervelend. Echt naar wordt het vervolgens wanneer een onschuldig berichtje over die bijwerkingen door extremisten en complotdenkers wordt aangegrepen om de meest wilde complottheorieën te verspreiden en je zelfs met de dood te bedreigen. Het overkwam de Rotterdamse JanHenk Almeloo nadat Thierry Baudet met een tweet van hem aan de haal ging.

Het gebeurde vorige week woensdag. Hulpverlener Almeloo kreeg zijn eerste coronavaccin toegediend, niet veel later lag in een ambulance. Vanaf de brancard stuurde hij een tweet de wereld in: ‘#AstraZeneca vaccin gehad; allergische reactie nu met spoed naar ziekenhuis.’ Bij de tweet had hij een selfie gedaan.

In gesprek met RTV Rijnmond vertelt Almeloo wat daarna gebeurde. Niet alleen was hij flink geschrokken van de allergie, die uiteindelijk wel mee bleek te vallen, maar ook van de medicatie die zo heftig was dat het zijn ‘hele lijf en hormoonhuishouding’ in de war schopte. Alsof dat nog niet genoeg was bleek ondertussen notoire corona-complotdenker Thierry Baudet de tweet onder ogen te hebben gekregen en te hebben gedeeld, waardoor Almeloo ‘honderden, misschien wel duizenden berichtjes’ ontving. Tussen de steunbetuigingen zaten ook een keur aan berichten met een heel andere lading:

Ik kreeg ook berichten van mensen met hele complotverhalen. Er waren zelfs mensen die me dood in wensten en zeiden dat het mijn eigen schuld was. Je denkt echt: ‘Wat bizar’. Sorry dat ik het zeg, maar van sommige berichten viel m’n bek echt open.

Met Almeloo gaat het inmiddels goed. Onderzoek moet nog uitwijzen wat de allergische reactie veroorzaakte, maar hij is weer gewoon aan het werk. Over de stortvloed aan haat- en complotberichten zegt de hulpverlener:

Kijk, dit thema leeft zo in het land. Ik was eerst heel erg tegen mensen die zich niet willen laten vaccineren. Maar ik heb voor sommigen ook een soort sympathie gekregen. Zo van: ‘Oké, zo kijken jullie er dus tegenaan’. Dat mag ook. We hoeven elkaar niet kapot te maken door voor of tegen te zijn of door goed of slecht te kiezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)