Laatste update 14:22
82

Baudet verzweeg snoepreisjes in privéjet SuitSupply-baas

FvD-leider Thierry Baudet heeft minstens twee keer een snoepreisje gemaakt in de privéjet van SuitSupply-eigenaar Fokke de Jong. Dat meldt HP/De Tijd. Beide vluchten ter waarde van vele duizenden euro’s werden niet aan het geschenken- of reizenregister van de Tweede Kamer gemeld, zoals de regels wel voorschrijven.

De vluchten zouden in 2017 en 2018 hebben plaatsgevonden en tenminste een keer het feesteiland Ibiza hebben aangedaan, waar de bekende Club Lio werd bezocht. Naast De Jong en Baudet was ook presentator Jort Kelder aanwezig, zo is te zien op een foto waarop de mannen poseren voor het vliegtuig, een Falcon 900. Kelder is een prominent uithangbord voor de pakkenmagnaat met een naar hem genoemde lijn en verdient daarmee jaarlijks een ruime financiële vergoeding.

Baudet verklaart in maart 2017 aan HP/De Tijd na een compliment over zijn blauwe maatpak: “Van Fokke de Jong van SuitSupply, die steunt ons ook!” Toen zakenglossy Quote Fokke de Jong vorige maand naar zijn relatie met Baudet vroeg, zei hij niets over de snoepreisjes en de ‘steun’ die FvD volgens Baudet geniet: “Ik ken Thierry via Jort (Kelder), hij heeft weleens een pak bij ons gekocht. Hij zorgt voor reuring, maar uiteindelijk is het toch een carnavalspartij.”

HP/De Tijd schrijft:

Op zondag 4 juni 2017 vliegt het kersverse Kamerlid Baudet met de privéjet van Amsterdam naar Ibiza, waar die nacht de exclusieve Club Lio wordt bezocht. Baudet verblijft op Ibiza tot maandag 5 juni 2017. Op die dag maakt de privéjet volgens de vluchtgegevens een tussenstop op Maastricht Airport. Oud FvD-woordvoerder Jeroen de Vries bevestigt per email tegenover HP/De Tijd, dat dit ‘speciaal’ voor het FvD-Kamerlid gebeurt. In Maastricht dient Baudet meteen na aankomst op een politieke bijeenkomst van het Forum voor Democratie in Hotel de L’Empereur aanwezig te zijn. Aanvangstijd 19.30.Na Baudet in verband met zijn politieke activiteiten in Maastricht te hebben ‘afgeleverd’, vliegt de zakenjet alsnog door naar de eindbestemming Rotterdam, zo blijkt uit vluchtgegevens van Rotterdam Airport.

Oud-FvD bestuurder en Eerste Kamerlid Henk Otten, die eerder deze zomer geroyeerd werd door Baudet en sindsdien een ware exodus aan FvD-politici op gang bracht, toonde zich bereid om enkele WhatsApp-berichten over de kwestie met HP/De Tijd te delen, uit de tijd dat hij nog nauw samenwerkte met Baudet. Hij schrijft in april 2018 vlak voor de tweede privévlucht aan Baudet:

Je begrijpt natuurlijk wel dat je die trip met de privéjet van Fokke moet melden bij de Tweede Kamer. Dit is absoluut meldingsplichtig in het giftenregister. Voor je het weet kom je in een Pechtold-rel terecht. Ik vind het enorm onverstandig en je brengt de partij in gevaar met dit gedrag. Zet jij weer alles op het spel voor een snelle ego-kick. Met Jort Kelder (…) je maakt jezelf chantabel.

Otten vreesde dat premier Rutte via boezemvriend Jort Kelder lucht zou krijgen van Baudets snoepreisjes en deze informatie zou inzetten in hun politieke strijd. Baudet wuift zijn bezwaren weg met: “Volgens mij interpreteer je de regels verkeerd. Ik zal het eens aan Khadija vragen.” Kamervoorzitter Khadija Arib laat desgevraagd aan HP/De Tijd weten daarover geen vragen te hebben gehad van Baudet.

Volgens een woordvoerder van FvD betreft het een ‘privekwestie’.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)