Laatste update 22:50
150

Baudet stapt op als lijsttrekker Forum voor Democratie

Thierry Baudet trekt zich terug als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Dat heeft hij via Twitter bekend gemaakt:

In de verklaring stelt Baudet dat hij niets te maken wil hebben met nazisme en dat zijn familie in de Tweede Wereldoorlog geleden heeft. Hij houdt zijn toehoorders voor dat media niet te vertrouwen zijn en dat hij slachtoffer is van trial by media. Hij verwijt kritische partijleden dat ze afgaan op berichtgeving over extreemrechtse elementen in de partij. Baudet zegt daarop dat hij afziet van zijn positie op de kieslijst en dat hij eventueel als lijstduwer wil optreden.

Hij wil het interne onderzoek afwachten en zegt met zijn stap “definitief al die nonsens” te stoppen.

Eerder werd duidelijk dat de top van FvD aan Baudet een ultimatum stelde dat hij de nazi-sympathisant en leider van de jeugdbeweging Freek Jansen moest afvoeren. Jansen is een vertrouweling van Baudet en staat op de zevende plaats op de kieslijst. Baudet zou gedreigd hebben zelf op te stappen als de top niet van standpunt veranderde. Dat dreigement heeft hij nu uitgevoerd. Het is onduidelijk wie Baudet gaat opvolgen.

Maandagavond zou er crisisoverleg binnen de partij plaatsvinden maar Baudet heeft dat niet afgewacht. NRC schrijft:

In de escalerende crisis binnen Forum voor Democratie heeft de voltallige politieke top een ultimatum gesteld aan partijleider Thierry Baudet en het partijbestuur. Ze eisen in een brief – in bezit van NRC – dat de in opspraak geraakte jongerenbeweging, de JFVD, volledig wordt ontbonden en dringen aan op een vertrek van Freek Jansen uit zijn prominente rollen als voorzitter van het JFVD-bestuur en als nummer zeven op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maandagavond komt de partijtop bijeen voor een crisisberaad. Onder de ondertekenaars van de brief is Theo Hiddema, de nummer twee van de partij, die zich daarmee voor het eerst openlijk tegen partijleider Thierry Baudet keert. Ook de rest van de top vijf (Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek) hebben hun steun betuigd aan de briefschrijvers, bevestigen ingewijden aan NRC.

Het Parool meldt:

In een interne brief, waarin een partijberaad werd geëist, vragen de critici om de ontbinding van de huidige JFvD om die opnieuw op te zetten in een andere vorm. ‘Met een nieuw leiderschap, nieuwe interne structuur en screening van nieuwe leden.’ Maar Baudet en Freek Jansen, voorzitter van de jongerenafdeling, ‘hebben hun lot aan elkaar verbonden’ en ‘weigeren toe te geven’, aldus een van de anonieme bronnen. “Freeks positie is onhoudbaar en de partij zou wel eens beter af kunnen zijn zonder Thierry als partijleider.”

De NOS toont in een video hoe Baudet en de andere rechtsextremist elkaar in Amsterdam, kort voor het bekendmaken van het statement, innig in de armen vallen.

Op Twitter wordt een brief gedeeld van leden van de met opheffing bedreigde jeugdbeweging. Zij insinueren dat de partijprominenten die kritiek uitten op de neonazi-elementen dat deden uit eigen belang:

Wij herkennen ons beslist niet in het belachelijke beeld dat de media over onze vereniging schetsen. Extremisme wordt zowel door leden als door mensen die een functie bekleden consequent afgewezen. Dat FVD-prominenten zo naïef zijn om mee te gaan in het frame van de media, of de situatie aan te grijpen in hun eigen belang, over de rug van jongeren die hun naam door het slijk gehaald zien worden, is niet rechtvaardig.

Ook de in opspraak geraakte Freek Jansen, steun en toeverlaat van Baudet, trekt zich terug van de lijst:

Ook de NOS voorziet dat de interne strijd binnen de FvD nog niet is gestreden:

Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp lijkt het erop dat Baudet zich solidair heeft verklaard met zijn vriend en rechterhand Freek Jansen. Ondertussen blijft hij wel enorm populair bij de achterban van de partij. “Baudet ís Forum.” De vraag is dus of zijn rol helemaal is uitgespeeld. Ook als lijstduwer kan hij met voorkeurstemmen in de Kamer gekozen worden. “Wat er vandaag is gebeurd, is natuurlijk een belangrijke politieke ontwikkeling, maar we moeten nog even afwachten wat de precieze uitwerking zal zijn”, zegt Van der Wulp.

Update 22:45

De Telegraaf meldt dat de extreemrechtse ideoloog Freek Jansen toch niet afziet van zijn zevende plek op de kandidatenlijst.

De geplaagde voorzitter van de jongerentak van Forum voor Democratie, Freek Jansen, geeft zijn positie als kandidaat-Kamerlid toch niet op. Hij blijft de nummer 7 op de lijst. Dat laat de woordvoerder van de partij weten.

Er zou sprake geweest zijn van een misverstand.

Zie ook: Ruzie bij FvD over functioneren neonazi’s binnen partij

Correctie: Eerst werd vermeld dat Baudet het partijleiderschap opgeeft maar dat zegt hij niet in het statement

Geef een reactie

Laatste reacties (150)