18

Bayer naar rechter om studies over bijengif tegen te houden

Bijengif blijft voorlopig op Europese markt ... Groenen zijn woedend: 'Commissie zwicht voor de industrie'

Bayer, de procent van bestrijdingsmiddelen, stapt naar de rechter om te voorkomen dat studies over bijengif openbaar worden gemaakt. De Europese Commissie koerst af op een verbod van enkele neonicotinoïden. Deze pesticiden zouden verantwoordelijk zijn voor de massale bijensterfte.

In totaal zijn er ruim 120 studies die zijn gebruikt bij de registratie van middelen die dodelijk zijn voor bijen. De Nederlandse instantie Ctbg die bestrijdingsmiddelen op de markt toelaat besloot afgelopen week al een stapel wetenschappelijke onderzoeken van Bayer en andere fabrikanten openbaar te maken.

Bayer wil niet dat de stukken openbaar worden en deed een beroep op de bescherming van auteursrechten en bedrijfsgeheimen. De Bijenstichting tekende bezwaar aan maar kreeg deels toch gelijk. 

Het Nederlandse Ctgb heeft een aantal studies over het bijengif al openbaar gemaakt, maar weigert de resterende onderzoeken, ongeveer vijftig, openbaar te maken. Daaronder bevinden zich ook studies die mogelijk relevante gegevens bevatten over de giftigheid van de insecticiden voor bijen.

Bayer is zondag bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in beroep gegaan tegen het voornemen van het Ctbg om de studies openbaar te maken. De fabrikant heeft de Bijenstichting al eerder aangeboden de rapporten in een afgesloten ruimte in te zien, maar de stichting vindt dat geen oplossing en eist openbaarheid voor iedereen.

De Europese Commissie is al lange tijd bezig met een verbod op een groep pesticiden. Zaden van maïs, koolzaak en zonnebloemen worden er mee ingespoten om bijen te weren. De bijen gaan er niet direct dood aan, maar verliezen wel hun oriëntatievermogen waardoor ze de weg naar de korf moeilijk terugvinden.

Eind januari sprak EU verantwoordelijke Tonio Borg zijn voorkeur uit voor een direct beperkt verbod op een aantal pesticiden, maar de Commissie vroeg toen meer tijd om met de lidstraten te onderhandelen. Martin Häusling van de Grünen hekelde toen al de terughoudende instelling van de Commissie.

De Commissie doet het in de broek voor de industrie, nadat Bayer en Syngenta gedreigd hebben met juridische stappen.

Trouw: Bayer wil via rechter publicatie studies bijengif tegenhouden (betaalde editie)

ZapLog.nl: Bijengif van Bayer en Syngenta blijft op europese markt

De internationale milieubeschermingsvereniging Avaaz heeft al lange tijd een actie lopen voor een verbod op bijengif

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.Tr

Geef een reactie

Laatste reacties (18)