32

BBC biedt excuses aan voor seksistisch sportcommentaar

Verslaggever over tenniskampioen Marion Bartoli: "Zou haar verteld zijn dat ze nooit een lekker ding zal worden?" 

De BBC heeft openlijk excuses aangeboden voor de opmerkingen die sportpresentator John Inverdale maakte over de Franse tennisser Marion Bartoli die zaterdag Wimbledon won. Volgens de BBC waren de opmerkingen ‘ongevoelig’.


Inverdale, die al eerder ophef veroorzaakte met seksistische opmerkingen, vroeg zich op de nieuws- en sportzender BBC 5 Live voor de beslissende wedstrijd hardop af over Bartoli:

Zou haar vader, omdat die duidelijk de invloedrijkste figuur in haar leven is, zou die toen ze 12, 13, misschien 14 jaar was, tegen haar gezegd hebben ‘luister je zult nooit een lekker ding worden. Je wordt nooit iemand als Sharapova, je wordt nooit 1 meter 80, je wordt nooit iemand met lange benen, dus dat zul je moeten compenseren. Je zult de meest vasthoudende, vastberaden strijder moeten zijn die ooit iemand op de tennisbaan heeft gezien als je het wilt maken’, en dat is ze ook wel soort van.

De opmerking leidde tot een lawine van kritiek. Tennisser Bartoli zelf reageerde na het behalen van de beker ook op de woorden van de presentator:

Het maakt eerlijk gezegd niet uit. Ja, ik ben niet blond. Dat is een feit. Heb ik er wel eens van gedroomd een modellencontract te krijgen? Nee. Het spijt me. Maar heb ik gedroomd over het winnen van Wimbledon? Zeker wel. (…) Ik weet zeker dat ik nog vaak naar de DVD van de wedstrijd zal kijken en het beeld zal zien van mezelf met de prijs in mijn handen. Dat is voor mij het belangrijkste, niet wat ik buiten de baan kan doen.

BBC apology for John Inverdale remark about Marion Bartoli

Geef een reactie

Laatste reacties (32)