10

BBC-journalisten mishandeld door Khadaffi-troepen

Ondanks werkvergunningen zijn de twee journalisten gearresteerd en fysiek mishandeld

Twee BBC-journalisten zijn na hun arrestatie in Libië in een kooi vastgezet en mishandeld. Zo werden er bijvoorbeeld kogels vlak langs hun hoofd afgeschoten en zijn ze geslagen met stokken en geschopt. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Op dit moment zitten er nog Nederlandse militairen vast in Libië na een mislukte evacuatie-operatie.

De BBC-journalisten zijn gearresteerd op verdenking van spionage, ondanks de toestemming die ze hadden om in Libië te werken. Ze zijn vastgezet in een kooi in een militaire bunker waar ze fysiek mishandeld werden en ondervraagd.

Eén van de journalisten, Feras Killani, verklaart tegenover The Guardian:

Er was veel gescheld. Toen ik probeerde te antwoorden nam hij me mee naar een parkeerplek achter de bewakingskamer. Daar begon hij me te slaan, zonder een woord te spreken. Eerst met zijn vuist, daarna met zijn laarzen en knieën. Toen vond hij een pijp van plastic op de grond en sloeg hij me daarmee. Daarop gaf één van de soldaten hem een lange stok. Ik probeerde mezelf te verdedigen en te zeggen dat we aan het werk waren en dat ik een Palestijn ben en dat ik een goede indruk heb van het land. Hij wist wie we waren en wat we in het land deden […] Ik denk dat er een persoonlijk probleem met mij was. Ze weten wie ik ben en het soort verslaggeving dat ik heb gedaan, voornamelijk vanuit Tajoura, de vrijdag ervoor. Ze houden niet van ons, of van Arabiya of Al Jazeera.”

De mannen zijn uiteindelijk vrijgelaten en het land ontvlucht.

Lees het complete verhaal bij The Guardian: BBC staff ‘arrested and tortured in Libya by Gaddafi forces’

cc-foto: BRQ Network

Geef een reactie

Laatste reacties (10)