Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBC legt testosterongehalte panelshows aan banden

  •  
09-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bbc300.png
Voortaan moet ten minste één vrouw aanschuiven in BBC-panelshows
Ook in Nederland woedt al tijden de discussie over het aantal vrouwen in talkshows e.d. In Engeland heeft de BBC daar nu een oplossing voor gevonden. In een interview met The Observer kondigt tv-directeur Danny Cohen aan dat vanaf heden alle BBC-programma’s met een panel, niet langer alleen uit mannen mogen bestaan. Het heeft wat moeite gekost, maar hoera voor de Britten dus.
Cohen volgt met het plan de aanbevelingen van het stichtingsbestuur BBC Trust. Cohen liet onder meer weten dat programma’s zonder vrouwen niet meer kunnen. “Die zijn onaanvaardbaar.”
In een toelichting heeft een BBC-woordvoerder laten weten dat reeds opgenomen programma’s zonder één vrouw in het panel, alsnog zullen worden uitgezonden. De nieuwe programmering zal moeten voldoen aan de nieuwe richtlijn.
De BBC heeft lange tijd onder vuur gelegen vanwege de mannelijke dominantie is de tv-programma’s. Zo was in 2012 84 procent van de gasten in het actualiteitenprogramma Today man.
De discussie over het gebrek aan vrouwen bij de BBC werd aangezwengeld toen Victoria Wood in 2009 tegenover de Radio Times klaagde over het testosteron-gehalte in dergelijke programma’s. Uiteindelijk heeft het dus nog zo’n vijf jaar geduurd voordat het beleid werd aangepast.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.