33

‘BBC-serie Planet Earth is een ramp voor de natuur’

Planet Earth II, de veelgeprezen, indrukwekkende BBC-serie van sir David Attenborough over de natuur, geeft een volstrekt misleidend beeld van hoe het is gesteld met het leven van wilde dieren. Die harde kritiek komt van een collega-presentator Martin Hughes-Games die voor de BBC het eveneens zeer populaire Springwatch verzorgt.

De Springwatch-presentator verwijt in The Guardian Attenborough dat hij verzwijgt hoe slecht het is gesteld met de natuur en de overlevingskansen van soorten die hij toont. Zo is het aantal giraffen de afgelopen 15 jaar met 40 procent afgenomen.

“Deze programma’s worden nog steeds gemaakt alsof er geen sprake is van wereldwijd uitsterven van soorten. De makers gaan naar de snel slinkende parken en reservaten om hun films te maken en een prachtige, bekoorlijke fantasiewereld te scheppen, een utopie waar tijgers nog steeds vrij en zonder problemen rondsluipen, een beeld waarin de natuur wordt neergezet alsof de mens er nooit bestaan heeft. (…) Ze sussen de kijker in slaap met een vals gevoel van veiligheid zonder dat ook maar een aanwijzing wordt gegeven van de zich voltrekkende ramp, om te voorkomen dat de illusie wordt bedorven.”

Geef een reactie

Laatste reacties (33)