25

BBC wacht brexit niet af, verhuist deels naar Amsterdam

De BBC verhuist een deel van de organisatie naar Amsterdam om ook na een no-deal-brexit uit te kunnen zenden binnen de Europese Unie. Dat meldt Bloomberg woensdag. Het gaat daarbij niet om de nieuws-tak, maar de commerciële afdeling die verantwoordelijk is voor veelbekeken tv-programma’s als Doctor Who en Eastenders.

Met de beslissing gedeeltelijk te verhuizen loopt de BBC vooruit op het lot van het Verenigd Koninkrijk dat zoals het er nu voorstaat over negen dagen zonder wat voor overeenkomst dan ook de EU verlaat. Als dat gebeurt raken Britse omroepen van de een op de andere dag hun uitzendlicentie binnen de Europese lidstaten kwijt.

De productie van de programma’s zal grotendeels wel in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden. Wel verhuist een deel van de redactionele staf naar Amsterdam om van daaruit te uitzendingen vorm te geven en te distribueren. Volgens EU-regels moeten omroepen of hun hoofdkantoor, of een aanzienlijk deel van hun werknemers in een van de EU-lidstaten huisvesten. Zet de BBC deze stap niet, verliest het niet alleen de uitzendrechten, maar ook de daaruit voortvloeiende inkomsten van enkele honderden miljoenen euro’s per jaar.

De BBC is niet de eerste omroep die in elk geval deels het zinkende Britse schip verlaat voor de brexit-deadline. Discovery, Viacom en ComCast gingen de BBC al voor.

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (25)