1

Beatrix-film in première met 20 Beatrixen in de zaal

Nieuwe documentaire van Michiel van Erp over "de emoties en drijfveren van onze koningin"

In bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam ging zondagavond Beatrix, Majesteit in première. Het is de nieuwste documentaire van Michiel van Erp. Ongeveer twintig Beatrixen, Trixen en Bea’s waren aanwezig bij de vertoning in de ondergesneeuwde hoofdstad. Aanvankelijk zouden er vijftig Beatrixen, Trixen en Bea’s aanwezig zijn, maar wegens het slechte weer hadden velen zich afgemeld.

In de documentaire gaat Van Erp op zoek naar ,,de emoties en drijfveren van onze koningin”. Hij heeft de hoogte- en dieptepunten uit het leven van de vorstin vastgelegd, maar ook die van zeven naamgenoten. Hij volgde Beatrixen wier levens voor een deel parallel lopen met die van de koningin.

Zo komt in de film een vrouw langs van wie de echtgenoot lijdt aan de ziekte van Parkinson, net zoals bij dat prins Claus het geval was. Een andere Beatrix runt een incassobureau en moet de zaak op een gegeven moment overdragen aan haar kinderen, net zoals koningin Beatrix haar troon op een gegeven moment aan prins Willem-Alexander zal overdragen.

De filmmaker heeft ter voorbereiding van de documentaire met meer dan tweehonderd Beatrixen, Trixen en Bea’s gesproken. Een deel van hen kwam zondag naar de première. De zogeheten teledoc Beatrix, Majesteit wordt ’s avonds op eerste kerstdag uitgezonden op Nederland 2 bij omroep HUMAN.

Geef een reactie

Laatste reactie