15

Bedelaars met kerst van Parijse straten geveegd

Ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat politie hard optreedt. Socialistische burgemeester is tegen. VIDEO Sommigen willen de 2500 daklozen van Parijs juist helpen

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een verordening doen uitgaan om zwervers tijdens de kerstdagen te verjagen uit de drukste en meest toeristische delen van Parijs. Dat meldt onder andere de Volkskrant woensdag. De socialistische burgemeester van Parijs is tegen en noemt het een ‘pr-stunt’ van een overheid die zelf niet aan haar verplichtingen kan voldoen als het gaat om het bieden van noodopvang of huisvesting.

Homelesser – A weekend helping the homeless. from Johnny Budden on Vimeo.

Bedelaars worden gestraft met boetes en gevangenisstraf als zij bedelen bij toeristen en mensen die kerstinkopen doen, laat de minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant weten. De verordeningen zouden onderdeel vormen van de strijd tegen de “Roemeense misdaad”. Eén op de zes rechtszaken in Parijs dient tegen Roemenen, in de helft van de gevallen gaat het om minderjarige daders, zo meldt de Volkskrant.

Voor de Champs Elysées, de meest bekende straat van Parijs, bestond al een verbod op bedelen voor de maanden september tot januari, later werd dit verlengd tot komende zomer. Nu zijn daar voor de feestdagen nog de straten rond het warenhuis Galeries Lafayette bijgekomen. Ook in de Tuilerieën, de tuinen van het Louvre, en rond het Louvre zelf worden bedelaars beboet of opgepakt. Guéant heeft hiervoor de hulp ingeroepen van 33 agenten uit Roemenië.

De socialistische burgemeester van Parijs en meest populaire politicus van Frankrijk, Bertrand Delanoe, is tegen de maatregelen. Hij noemde het een pr-stunt, enkel bedoeld om ‘een bepaald deel van de bevolking te stigmatiseren’.

Hierboven ziet u een video van Johnny Budden en Bruno Bicalho Carvalhaes. Zij voelden zich juist geroepen om de ongeveer 2500 daklozen in Parijs een beetje te helpen.

VK: Bedelaars tijdens kerst uit Parijs’ straatbeeld geweerd

Geef een reactie

Laatste reacties (15)