17

Bedelende backpackers zitten daklozen in de weg

Leger des Heils en politie in Melbourne constateren piek in aantal bedelaars tijdens toeristische hoogseizoen … Backpackers nemen ook gratis eten aan bestemd voor daklozen

Een derde van de bedelaars die actief zijn tijdens het toeristische hoogseizoen in de Australische stad Melbourne blijken backpackers te zijn die hun schamele reisbudget willen aanvullen, zegt de burgemeester van de stad. Het zou voornamelijk om Zweedse en Duitse mannen van onder de 30 gaan, die met weinig geld rondreizen en dus wel een extra zakcentje kunnen gebruiken. Maar dat blijkt niet het enige te zijn wat low budget-reizigers zich denken te kunnen veroorloven op hun trip down under.

In november berichtte de Herald Sun al dat het Leger des Heils in Melbourne gestopt was met het gratis uitdelen van maaltijden op bepaalde plekken, omdat er teveel toeristen op afkwamen. Majoor Brendan Nottle zegt dat door de extra backpackers het eten, bestemd voor daklozen en eenzame inwoners van de stad, soms opraakte voordat alle uitgiftepunten waren bereikt. Ook kunnen sommige daklozen volgens Nottle denken dat zo’n plek niet voor hen bedoeld is, als ze “backpackers met de laatste modellen rugtassen en flitsende wandelschoenen” zien.

Nu blijken low budget-reizigers in het onder backpackers populaire Australië nog een lucratieve manier gevonden te hebben om voor zo min mogelijk geld rond te trekken: bedelen. Majoor Nottle:

Sommige van die internationale backpackers hebben een heel klein budget en zij denken dat het OK is om te bedelen om wat extra geld in te zamelen. Ze zien niet dat er problemen gemoeid zijn met bedelen. Ze denken dat het iets is wat ze gewoon kunnen doen.”

Mensen in Melbourne hebben vaak een groot hart, ze willen helpen, dus als ze willen helpen, raden we ze aan voor die persoon een maaltijd te kopen.

De burgemeester van Melbourne Robert Doyle zegt dat bedelen verboden is in de deelstaat Victoria. Hij wil in gesprek gaan met de ‘bedelaars’ en zorgen dat ze op de juiste plek terecht komen, “bij de diensten die ze nodig hebben”.

Volgens de krant zijn er zo’n 140 mensen dakloos in Melbourne op dit moment.

Illegaal parkeren

Half december berichtte dezelfde krant ook over een toeristen die illegaal parkeren met hun campers. De backpackers die hierin zitten vinden een officiële parkeerplaats, waar één overnachting 60 dollar per camper kost, al snel te duur. De toeristen kregen waarschuwingen, maar er waren op dat moment nog geen boetes uitgedeeld.

Foto: een dakloze vrouw (cc: livenature)

Geef een reactie

Laatste reacties (17)