215

Bedolven onder een aangezwengelde golf van haat

Herman van Veen waagde het kritiek te hebben op ondemocratisch gehalte PVV ... Minister Klink doet oproep aan Wilders achterban in toom te houden ... Telegraaf-media orkestreerden internet-campagne van verwensingen ... vrijheid van meningsuiting onder vuur ... Wilders verwerpt haatmails

Zanger Herman van Veen werd bedolven onder dreigende hate-mail nadat de Telegraaf had gemeld dat de zanger gezegd zou hebben “PVV is net als NSB”. De zanger ontkent dat hij die vergelijking zo gemaakt heeft.


Van Veen had volgens eigen zeggen alleen geconstateerd dat de PVV geen interne democratie kent maar een beweging is en dus niet democratisch. “Net als de NSB.” Hij deed zijn uitlating zondag tijdens een debat over de Val van de Muur. Van Veen was in de jaren tachtig in de DDR actief om de oppositie te steunen.

De Telegraaf pakte maandagochtend groot uit met de bewering ‘Herman van Veen: PVV is net als NSB’. Vervolgens dirigeerde de website GeenStijl, onderdeel van het Telegraaf-concern, bezoekers met een directe link naar het gastenboek op de site van de zanger. De site schreef  om 10:30:

 Want Geert, daar blijf je van af. Reaguren onder het Televaag-artikeltje is niet mogelijk. Maar daar weet de meute wel raad mee. Herman heeft opeens overal blauwe plekken. Opzij, opzij, opzij. Maak plaats, maak plaats, maak plaats. We hebben ongelofelijke feedback in het GASTENBOEK.

Op dat moment was er van ‘ongelofelijke feedback’ echter nog geen sprake. Er waren in een tijdsbestek van twee uur slechts tien negatieve reacties geplaatst (schermafbeelding). Na de oproep op GeenStijl barstte het digitale geweld wel los.

Korte tijd later meldde de conservatieve opiniesite Elsevier dat ‘fans’ van Van Veen woedend in zijn online gastenboek reageerden. De actie van GeenStijl bleef daarbij onvermeld.

De zanger verklaarde bij Pauw & Witteman onthutst en bang te zijn door de duizenden haatdragende reacties die volgden en het gevoel te hebben niet vrijuit meer te mogen spreken. “Ik ben er door van de leg.

Presentator Jeroen Pauw vergeleek de artiest met Theo van Gogh om nog eens aan te geven hoe hard het klimaat in Nederland is geworden.

De in de uitzending aanwezige minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) deed een oproep aan Geert Wilders om afstand te nemen van het gedrag van zijn achterban en hen tot de orde te roepen.

In Pauw & Witteman las de populaire zanger voorafgaande aan het interview ontdaan een verklaring voor die eerder al op zijn website was verschenen.

Op een bijeenkomst in het Academiegebouw heb ik in Utrecht gesproken over de val van de Muur en met een journaliste Marion Brasch die drie weken voor de val van de muur bij een persconferentie was in Oost Berlijn waarop ik vertelde daar op het toneel gestaan te hebben met de intentie de muur weg te zingen.
Zij heeft dat willen publiceren en is daardoor in serieuze moeilijkheden gekomen met haar bazen en de partij. Tegen die achtergrond heb ik mijn zorg geuit over de oude totalitaire systemen en dat we ervoor moeten waken dat de structuur van politieke partijen op democratische afspraken berust.
Dit met de bedoeling uiteen te zetten dat de PVV niet mag worden als de NSB. De geschiedenis van de één mag niet de toekomst van de ander worden. De PVV is mijns inziens geen politieke partij maar een vereniging, een beweging, waar één man het vooralsnog voor het zeggen heeft. Dat is niet democratisch. Vandaar mijn zorg.
De aard van de duizenden reacties die ik op dit ogenblik krijg bevestigen mijn zorg.
Hopende u hiermee een antwoord te hebben gegeven teken ik met hoogachting,

PVV-leider Wilders heeft de haatmail-campagne inmiddels verworpen. De politicus zei het ‘kwalijk’ te vinden dat Van Veen bedreigd is.

UPDATE 20:00u. De Gooi- en Eemlander meldt dat de zanger inmiddels politiebeveiliging krijgt. Volgens het NOS-journaal heeft Herman van Veen aangifte gedaan van de bedreigingen.

Lees ook het commentaar op weblog Sargasso over het verweer van Wilders’ advocaat mr. Bram Moszkowicz: Draait de Wereld Door?

Lees ook: Het woedende volk (Joop-opiniestuk van Eduard Nazarski)

Correctie: in een eerdere versie werd abusievelijk vermeld dat minister Klink lid is van de ChristenUnie. Hij is lid van het CDA.

Geef een reactie

Laatste reacties (215)