4

Bedreigde politicus keert terug in Rotterdamse raad

De Rotterdamse CDA’er Turan Yazir, die zich in maart terug moest trekken uit de politiek vanwege ernstige bedreiging, is in de gemeenteraad terug verwelkomd met een staande ovatie. Yazir zei een ‘harde, ruwe en genadeloze periode’ achter de rug te hebben gehad, en dankte zijn collega’s voor de steun.

Het gemeenteraadslid kreeg de bedreigingen nadat hij in de Turkse krant de Daily Sabah met met naam, toenaam en foto genoemd werd als mede-aanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Ook zou hij volgens de krant een sympathisant zijn van Fetullah Gülen.

De krant schreef dat hijeen ‘landverrader’ en ‘terrorist’ was en zou ‘optrekken met fascisten in Nederland’. Hij en nog twee andere leden van het CDA werden afgebeeld met een portret van Geert Wilders.

Destijds deelde de Rotterdamse CDA-fractievoorzitter mede dat ‘de spanningen ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije hebben een dusdanige impact dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen’. De politicus was echter vastbesloten om terug te keren om zijn politieke activiteiten voort te zetten. Yazir en de gemeenteraad van Rotterdam zijn dan ook naar de rechter gestapt.

De Turkse krant kwam niet opdagen waarna Yazir in het gelijk werd gesteld. De Turkse krant moet in alle uitingen de beschuldigingen aan zijn adres rectificeren en herroepen. Ook werd het de krant verboden om in de toekomst opnieuw onjuiste uitspraken te doen over de Rotterdammer. Wanneer de rectificatie uitblijft, wordt de uitgever een dwangsom opgelegd van 1.000 euro per dag, oplopend tot wel 100.000 euro.

Hoe het met de bedreigingen aan het adres van Turan Yazir is afgelopen is onduidelijk. Maar Yazir zegt zelf nu weer ‘voor ons mooie Rotterdam, moedig voorwaarts’ te gaan. De Rotterdamse gemeenteraad is in ieder geval erg blij met zijn terugkeer, gezien te staande ovatie die zijn collega’s hem gaven:

Foto: RTV Rijnmond

RTV Rijnmond: Staande ovatie voor bedreigde Turan Yazir in Rotterdamse raad

Geef een reactie

Laatste reacties (4)