Laatste update 18:33
11

Bedrijf Daan Roosegaarde zet verklaring over College Tour online

Studio Roosegaarde, het bedrijf van kunstenaar Daan Roosegaarde, heeft een verklaring online gezet naar aanleiding van de in opspraak gekomen uitzending van College Tour, afgelopen vrijdag.

Vrijdag was Daan Roosegaarde te gast in College Tour, het programma waarin Twan Huys beroemdheden interviewt voor een zaal studenten. De aflevering van College Tour liep echter flink de mist in nadat Twan Huys Roosegaarde confronteerde met een fragment waarin wetenschapper Bob Ursem Roosegaarde ‘verweet’ zijn idee voor de Smog Tower te hebben gestolen. Daan Roosegaarde viel stil en zei “Jezus. Wat zijn we aan het zeiken? Zullen we anders gewoon stoppen?”

Uiteindelijk liep Roosegaarde boos weg uit het interview, om ruim een kwartier later weer aan te schuiven om het programma af te maken. De sfeer was toen volledig omgeslagen.

Roosegaarde was boos over de actie van Twan Huys:

Je zit hier om kijkcijfers te scoren. Dan denk ik ‘Fuck You’. Daar laat ik me niet voor lenen.

Op internet barstte een hevige discussie los over de vraag wie er nu gelijk had gehad: Daan met zijn boze reactie of Twan Huys met zijn kritische vraag. Het ene kamp sprak zich fel uit tegen Roosegaarde die een narcistische egotripper zou zijn die er met andermans ideeën vandoor ging. De tegenstanders van Twan Huys verweten hem Roosegaarde in de val te hebben gelokt voor zijn eigen gewin.

Vanuit de kant van Daan Roosegaarde bleef het stil, tot maandagmiddag. De verklaring die Studio Roosegaarde vanmiddag online zette, luidt als volgt:

We betreuren de gang van zaken rondom de uitzending van College Tour. De opbouw in het programma heeft Daan en het hele team verrast.

Dit neemt niet weg dat we de vraag over de oorsprong en het eigenaarschap van ideeën begrijpen. Immers, ideeën komen vaak in samenspel tot stand.

Studio Roosegaarde streeft ernaar de wereld een update te geven en verbinding te maken tussen verschillende disciplines. Van droom naar daad – dat is het idee. We zoeken regelmatig de media op. Daarmee geven we onze verhalen en ideeën impact. Immers: zo gaan we interactie aan met het publiek. Dit brengt een bepaalde kwetsbaarheid met zich mee. Dat is wat de uitzending ook laat zien.

Studio Roosegaarde heeft niet altijd invloed op wat de media schrijven, doen of publiceren en welke rol ons in die zin toegekend wordt. Wij gaan zo zorgvuldig mogelijk om met het geven van de juiste credits. We maken hierover afspraken met onze partners. We vermelden de credits bijvoorbeeld op onze eigen mediakanalen.

Onze focus ligt op nieuwe kunstwerken en de toekomst. Daarom willen we het hier, voor wat betreft de uitzending van College Tour, dan ook graag bij laten.

Lees ook de scherpe analyse van socioloog en Joop-opiniemaker Giorgo Touborg, die in eerste instantie vond dat Daan Roosegaarde terecht kritisch werd aangepakt, maar na het opnieuw kijken van de uitzending van gedachten veranderde: ‘Daan Roosegaarde bij College Tour: narcist of slachtoffer?’

Geef een reactie

Laatste reacties (11)