Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bedrijf verwerft patent op mutatie borstkanker-gen

  •  
05-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kankergenpatent_300.jpg
Australische rechter akkoord met privatisering aandoening ... Voormalig kankerpatiënten vrezen voor de toegankelijkheid van proeven
Voormalig kankerpatiënten en hun belangenbehartigers voelen zich verscheurd door een beslissing van een Australische rechter. Bedrijven krijgen het recht om zich menselijke genen toe te eigenen.
Sally Crossing van Cancer Voices Australia zegt dat de Australische samenleving het patenteren van menselijke genen als ‘beledigend’ ervaart en dat de beslissing van de rechter ‘tegen de intuïtie’ ingaat.
De directeur van Belangenbehartigers Kankerraad Australië zegt dat als deze uitspraak een interpretatie van de wet is, de wet dan maar moet veranderen.
“In 2008 werden Australische vrouwen alleen beschermd tegen een poging een  commercieel monopolie op BRCAI1 en BRCAI2 tests te vestigen doordat het bewuste bedrijf zich uiteindelijk vrijwillig terugtrok.”
Gevreesd wordt dat het besluit in de zogenaamde ‘borstkankergen’ zaak, waarin een onderneming toestemming verwierf om mutaties uit te voeren in het BRCAI-gen, uiteindelijk tot hogere kosten zal gaan leiden voor potentieel levensreddende tests. 
Overlevenden van de ziekte hebben via hun advocaten nu de federale regering gevraagd in te grijpen om de wetten te wijzigen.
Advocaten gespecialiseerd in patentrecht verdedigen het besluit juist. Volgens hen zijn de wetten een eerlijke bescherming van het door de biotechnologische industrie verrichte werk. Ook zou het vonnis juist buitenlandse ondernemingen naar Australië trekken.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.