39

Bedrijven gebruiken crisis om gratis werknemers te vinden

Hoge werkloosheid voordeel voor werkgevers: steeds meer jongeren lopen na opleiding gratis stage 

Steeds meer jongeren lopen hun stage gratis, in de hoop dat de stage in de toekomst omgezet zal worden in een vaste baan. Vakorganisaties maken zich zorgen om het groeiend aantal: ruim 18 procent van de hbo-stagiairs en ruim 16 procent van de wo-stagiairs krijgt geen enkele vergoeding voor het werk. Volgens Spits is een kwart van de bedrijven ook niet van plan om stagiairs op enige wijze tegemoet te komen.

Robert Coenmans, voorzitter van FNV Jong:

Jongeren nemen als laatste reddingsboei een stageplek aan, terwijl ze daar niet van rond kunnen komen en bieden een werkgever zo een zeer goedkope arbeidskracht.”

Maar hoe ver moet je gaan om werkervaring op te doen, of om ervoor te zorgen dat er geen gat op je c.v. ontstaat? Woensdag werd nog bekend dat de werkloosheid in Nederland verder is toegenomen in juli met 19.000 mensen telt Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nu 694.000 werklozen. Dat is zo’n 8,7 procent van de beroepsbevolking. Met dat in het achterhoofd kiezen steeds meer jongeren eieren voor hun geld.

In Groot-Brittannië kiezen steeds meer leerlingen voor het opdoen van praktijkervaring in plaats van de universiteit. Door bij een bedrijf als ‘leerling’ aan de slag te gaan is het uitzicht op een baan groter dan wanneer je een opleiding aan een universiteit hebt afgerond.

Emma Holt, van Panone Advocaten:

Er zijn veel juristen die het niet lukt om een stage-contract te krijgen. Dit creëert een situatie waarin studenten veel collegegeld betalen en maar beperkte vooruitzichten op een baan als advocaat-stagiair hebben.

Als leerling kun je in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo’n 14.000 euro verdienen. Geen vetpot, maar het staat in schril contrast met het gebrek aan stagevergoedingen in Nederland.

Elders, in de Verenigde Staten, ontstond onlangs nog ophef rondom een stage aanbod bij de Lean In Foundation van Facebook COO Sheryl Sandberg. Sandberg schreef het boek ‘Lean In’ waarin ze vrouwen oproept meer te eisen: beter werk en meer geld. Door écht mee te doen (naar voren te leunen tijdens vergaderingen, in plaats van achterover in je stoel te hangen) zouden vrouwen meer gedaan kunnen krijgen. De vacature werd op Facebook geplaatst door een redacteur en betrof een part-time en onbetaalde functie. De kritieken waren niet mals: Sheryl Sandberg pleit ervoor dat vrouwen meer geld eisen, verdiende vorige week zelf nog 91 miljoen dollar, maar weigert zelf haar stagiairs te betalen? De redacteur verwijderde in allerijl de vacature en plaatste een rectificatie:

Ik wil mijn vorige Lean In bericht even verduidelijken. Dit was MIJN bericht, op MIJN feed, ik ben opzoek naar een vrijwilliger om mij te helpen in New York. HEEL VEEL ngo’s accepteren vrijwilligers. Dit was GEEN officiële Lean In-vacature.

Ook in Nederland is de balans tussen (vrijwilligers-)werk en vergoeding soms ver te zoeken. Zo ontstond er begin augustus ophef rondom een vacature van het Wereld Natuur Fonds. WNF was opzoek naar een persvoorlichter die voor een onkostenvergoeding van 125 euro per maand fulltime aan de slag wil. Het liefst wilde WNF iemand met een paar jaar werkervaring en een relevante hbo-opleiding. Op Twitter werd afkeurend gereageerd; het WNF biedt geen vrijwilligerswerk aan, maar een onbetaalde baan. Dat terwijl de directie zo’n 157.000 euro per jaar verdient. De vacature is gauw veranderd, de organisatie is nu opzoek naar iemand voor 16 uur per week. Ook War Child is opzoek naar een vrijwilliger die full time bij hun aan de slag wil als persvoorlichter, tegen een onkostenvergoeding. War Child: “We hebben niet het geld om al die mensen te betalen en willen wel zoveel mogelijk werk verrichten. Voor vrijwilligers is het een mooie kans om werkervaring op te doen.”

The Independent: The age of apprenticeships: Increasing numbers of high-flying students are shunning going to university

Gawker: Revealed: Sheryl Sandberg’s Unpaid Intern Disgrace

NOS: Ophef over WNF-vacature

Spits: Gratis stagiair (m/v) zoekt plek

cc-foto: eerstewerkgever

Geef een reactie

Laatste reacties (39)