3

Bedrijven investeren minder in energiebesparing

Minder aanvragen voor belastingmaatregel Energie-investeringsaftrek (EIA)

Bedrijven hebben vorig jaar veel minder geïnvesteerd in energiebesparing. Dat is af te leiden uit de meldingen voor de belastingmaatregel Energie-investeringsaftrek (EIA). Uit het jaarverslag van de EIA over 2009 blijkt dat het totaal gemelde investeringsbedrag met zo’n 40% is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

Dit meldt Agentschap NL, dat aanvragen voor de investeringsaftrek beoordeelt. Volgens de Volkskrant is de daling toe te schrijven aan de economische crisis. Voor 2010 is inmiddels weer een herstel van het aantal investeringen merkbaar.

Het gemelde geïnvesteerde bedrag was vorig jaar 870 miljoen euro, tegenover 1,4 miljard euro in 2008. Bedrijven willen wel investeren, maar het bedrag per investering is gedaald. Het totaal aantal meldingen van energiebesparende investeringen is relatief minder sterk afgenomen, van 13.600 naar 11.150.

Met de EIA worden ondernemers gestimuleerd te investeren in energiebesparende maatregelen en in de opwekking van duurzame energie. Via de belastingdienst krijgt een ondernemer achteraf gemiddeld zo’n 11%  over het investeringsbedrag terug. Vooral de glastuinbouw, de energiebedrijven en de financiële instellingen deden minder verzoeken.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)