92

Bedrijven sjoemelen en frauderen met coronasteun

Er zijn miljarden gemoeid met het overeind houden van bedrijven tijdens de coronacrisis, maar dat geld komt niet altijd goed terecht. Er zijn inmiddels meer dan tweehonderd meldingen over mogelijke fraude met coronasubsidie, meldt het AD. Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van het meldpunt voor banken en accountants (FIU), verklaart tegenover de krant:

Zo zien we dat iemand het steungeld nog dezelfde dag online heeft vergokt. Ook zien we dat geld wordt overgeboekt naar buitenlandse rekeningen. En het komt voor dat subsidiebedragen contant worden opgenomen.

Behalve bij het bankenmeldpunt trekken mensen ook bij Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het UWV en Meld Misdaad Anoniem aan de bel over mogelijke fraude met onder meer de NOW-regeling. Deze tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid is bedoeld voor het doorbetalen van salarissen bij bedrijven die te kampen hebben met een omzetdaling.

Volgens de FIU proberen ook bedrijven die voor de coronacrisis geen salarissen uitbetaalden, aanspraak te maken op de regeling. Daarnaast gebeurt het dat de ontvangen subsidie helemaal niet wordt gebruikt voor het uitbetalen van werknemers. Sommige bedrijven schuiven met inkomsten om zo de indruk te wekken dat ze omzetverlies lijden. In een geval besloot de overheid na een melding van de FIU om 600.000 euro niet uit te keren.

De enige aanhouding tot nu toe betreft een kleine vis. Een 25-jarige man met een eenmanszaak waarmee hij al een tijdje niets deed, vroeg ook 4000 euro coronasteun aan (onder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers, oftewel TOGS). Hij liep tegen de lamp omdat hij het volledige bedrag meteen contant opnam op de dag dat hij het kreeg overgemaakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (92)